Zorgen over sociaal karakter bouwplannen terrein SneekHout

Zorgen over sociaal karakter bouwplannen terrein SneekHout

Dát er 47 nieuwe woningen gaan komen op het voormalige terrein van SneekHout in Den Ilp staat buiten kijf. In de raadscommissievergadering van 15 september waren alle partijen enthousiast over deze toevoeging aan de Landsmeerse woningvoorraad. De raad zal dan ook hoogstwaarschijnlijk overgaan tot wijziging van het bestemmingsplan om dat mogelijk te maken. Dat moet gebeuren in de raadsvergadering van 29 september.

Minder duidelijk is wát er precies gaat komen. En daar zaten de meeste partijen wel een beetje mee. De vraag die het meeste leefde, was of de tien geplande “sociale” woningen koop- of huurwoningen worden. Want stel dat er geen enkele sociale huurwoning komt?

Wethouder Erik Heinrich antwoordde dat dit nog niet bekend is. Het is de projectontwikkelaar dit bepaalt.

Maar daar namen de meeste partijen geen genoegen mee. Men wil een antwoord vóór de komende raadsvergadering. De PvdA kondigde alvast aan tegen de wijziging van de bestemming te zullen stemmen als er geen sociale huur komt. Voor de VVD maakt het weinig uit, sociale koop is wat hen betreft ook prima. Andere partijen schortten hun oordeel op.

Toch maakt huur of koop wel wat uit. De bovengrens om iets als een ‘sociale’ koopwoning te kunnen aanmerken ligt op dit moment op 250.000 euro, maar straks op het moment van verkoop waarschijnlijk alweer hoger. Het zal niet voor iedereen even makkelijk zijn om dat gefinancierd te krijgen. Ine van Brenk van GroenLinks wist te melden dat je ongeveer 50.000 euro per jaar moet verdienen om voor het huidige koopbedrag een hypotheek te kunnen afsluiten.

Daar staat tegenover dat koopwoningen  voor 100% aan Landsmeerders kunnen worden toegewezen, wat bij huurwoningen waarschijnlijk niet het geval is. En wat gaat de huur worden? De huurwoningen moeten volgens de afspraak met de ontwikkelaar in elk geval tien jaar lang  ‘sociaal’ blijven, maar wat gebeurt daarna?

Onduidelijkheid op belangrijke punten, kortom. De vraag is of wethouder Heinrich de onduidelijkheden vóór de 29e kan ophelderen. Daarvoor is hij afhankelijk van de ontwikkelaar, die volgens de wethouder nog geen belegger heeft gevonden voor het realiseren van huurwoningen.

Komt de wethouder niet met een antwoord, dan zal er waarschijnlijk toch wel een raadsmeerderheid voor de bestemmingswijziging te vinden zijn. De meeste partijen zullen gezien de woningnood in Landsmeer de kans om 47 nieuwe woningen te realiseren niet voorbij willen laten gaan.

Maar, zo waarschuwde fractievoorzitter Niels Bonenkamp van de VVD: “Laten we oppassen met het wekken van al te hoge verwachtingen over het sociale karakter van het plan en eerlijk blijven. De kans bestaat dat er geen sociale huurwoningen komen. En als dat wel het geval is: honderd procent toewijzing aan eigen bewoners bestaat niet.”