Wethouder Marion Breij stapt op na motie van wantrouwen

Wethouder Marion Breij stapt op na motie van wantrouwen

Wethouder Marion Breij van Lokaal Landsmeer stapt op. Dat was de uitkomst van een geheime spoedvergadering van de gemeenteraad. Pikant was dat dit gebeurde na een motie van wantrouwen die werd ingediend door fractievoorzitter Eric Knibbe van het CDA, mede namens GroenLinks, beide coalitiepartijen.

De motie werd met 7 tegen 6 stemmen aangenomen. Vóór stemden de drie oppositiepartijen D66, PvdA en VVD, plus het CDA en Maartje Greunsven van GroenLinks, ook een coalitiepartij. Het andere GroenLinks-raadslid, Ine van Brenk, stemde tegen.

Het was een dramatisch slot na een vergadering die zich grotendeels achter gesloten deuren afspeelde. De aanwezigheid van Arthur van Dijk, de Commissaris van de Koning, benadrukte de ernst van de situatie.

De raadsvergadering draaide om een geheim onderzoeksrapport van 23 december. Wat er in het rapport staat, is onbekend, maar duidelijk was al dat het draaide om Marion Breij. Zij kwam de laatste maanden een aantal keren in opspraak, om te beginnen bij het indienen van de visie van de gemeente op de omgevingsverordening van de Provincie en in december nog bij de kwestie Pepermolen.

Wat er achter de schermen precies gespeeld heeft, is onduidelijk. Maar zeker is dat Breij het niet goed kon vinden met de belangrijkste ambtenaren van de gemeente. Dat leidde al in de herfst tot klachten over een onveilige werksituatie. Van beide kanten: Breij deed op 1 november een officiële melding bij B&W, de ambtenaren kwamen op 21 november met een eigen melding.

Dit was voor de burgemeester aanleiding een particulier onderzoeksbureau in de arm te nemen. Breij wilde niet meewerken aan het onderzoek. De uitkomst daarvan kwam op 23 december. Intussen had de wethouder geen contact meer met de ambtenaren en regelde alles zelf. Na de raadsvergadering van 22 december werden door haar mede-collegeleden al haar portefeuilles bij haar weggenomen.

Dit alles leverde een onhoudbare situatie op, die leidde tot de motie van wantrouwen die gisteravond werd ingediend.

Marion Breij kwam in de loop van de nacht met een uitgebreide verklaring, die ze kennelijk al had klaarliggen.

Later op de dag komt de LOL met een aantal interviews die we na de raadsvergadering opnamen.