Wethouder Jacobien van Boeijen treedt af vanwege festivals in Het Twiske

Wethouder Jacobien van Boeijen treedt af vanwege festivals in Het Twiske

Wethouder Jacobien van Boeijen treedt af. Dat maakte zij vanmorgen bekend in een ontslagbrief (zie hieronder) en een interview (zie hieronder) bij de LOL. De reden die zij opgeeft is dat ze niet in staat is geweest om te voorkomen dat er drie grote festivals in Het Twiske kunnen plaatsvinden én dat zij de gemeenteraad niet te voren heeft geraadpleegd alvorens haar stem uit te brengen in het bestuur van het recreatieschap.

Van Boeijen vertegenwoordigde Landsmeer in het bestuur van het recreatieschap Het Twiske. Op 16 mei vergaderde het bestuur over een nieuw evementenbeleid, dat het mogelijk maakt om drie grote festivals per jaar te organiseren. Van Boeijen stemde vóór, zonder de gemeenteraad daarover geconsulteerd te hebben.

Vorig jaar gaf de raad aan geen grote festivals te willen in het Twiske, terwijl er wel meegedacht moest worden over het rondkrijgen van de exploitatie en de overige deelnemende gemeenten (die geen probleem hebben met festivals) te vriend gehouden moesten worden.

Een lastige opdracht voor de wethouder, maar de moeilijkheidsgraad was ook een goede reden om de raad nauw bij het dossier te blijven betrekken. Dat gebeurde echter niet. Van Boeijen bracht haar stem uit zonder de raad te hebben geconsulteerd.

Daarover stelde fractievoorzitter van D66 Mandy Elfferich mede namens Lokaal Landsmeer, de VVD en de fractie Van Brenk een aantal vragen in de raadsvergadering van afgelopen donderdag. Van Boeijen kwam met een kort statement, maar gaf niet echt een helder antwoord.

Vrijdag zei Van Boeijen in een interview voor de LOL-camera dat ze betreurde de raad niet te hebben meegenomen. “Dat had anders gemoeten”, vond ze bij nader inzien.

In reactie op de ontslagbrief van de wethouder zegt Elfferich desgevraagd dat een meerderheid van de raad nog met prangende vragen zat over de handelwijze van de wethouder. “Maar wij waren niet uit op, laat staan bezig met, een motie van wantrouwen. Ik vind het voor Jacobien spijtig dat het zo gelopen is. Maar als ik haar afwegingen lees, denk ik dat het een verstandig besluit is.”

Burgemeester Léon de Lange zei in een reactie dat het aftreden van Van Boeijen voor hem heel vervelend voelde: “Voor mij als mens, maar ook als collega.”

20240605 Ontslagbrief – wethouder Jacobien van Boeijen