Werk mee om het Ratteneiland drassig te houden

Werk mee om het Ratteneiland drassig te houden

Op zaterdag 5 november doet IVN Twiske mee met de Landelijke Natuurwerkdag met een werkdag op het Ratteneiland.

De dag begint om 10.00 uur met een korte excursie om iedereen te laten zien hoe uniek dit stukje natuur is. Hier aan de rand van het Sportpark ligt een moerassig rietveld, echt een stukje oer-Hollands landschap. Je treft er bloemrijk veenmosrietland, nat berken/elzenbroekbos en een prachtige amfibieënpoel aan. Het bos deel is rijk aan oude Koningsvarens. Veel dorpsgenoten maken vaak een ommetje via het knuppelpad en genieten dan van de pure natuur.

Om dit gebiedje zo mooi te houden wordt door de vrijwilligers elke eerste zaterdag van de maand gewerkt om het gebied drassig te houden o.a. door het wegsteken van jonge boompjes, die anders de grond te droog maken. In oktober maaien we een groot deel van het rietveld en dat riet moet daarna afgevoerd worden om te zorgen dat andere planten ook een kans krijgen.

Dat bij elkaar harken en afvoeren van het riet naar broeihopen is een grote klus waarbij extra vrijwilligers hard nodig zijn. Ook jongere kinderen kunnen hierbij goed meehelpen. En voor wie wat steviger werk wil doen zijn er nog genoeg boompjes die uit de grond gestoken moeten worden.

Er wordt gewerkt tot ca 14.00 met een pauze halverwege, en voor koffie, thee, vruchtensap en koek wordt gezorgd. Handschoenen en gereedschap staan klaar. Trek laarzen en werkkleding aan, want dat werkt een stuk plezieriger.

Aanmelden kan via de landelijke website www.natuurwerkdag.nl , klik op ‘DOE MEE’, ‘zoek een klus’ Plaats Landsmeer.  Of rechtstreeks via: https://www.natuurwerkdag.nl/klus/ratteneiland/2022-11-05

Het Ratteneiland ligt aan de noordrand van het sportpark Landsmeer. Vanaf parkeerterrein aan einde Sportlaan(1121CA)  bruggetje over (voor het bruggetje staat infobord met plattegrond), asfalt fietspad volgen, bij splitsing rechtsaf, pad volgen met bocht mee naar links, dan doorlopen tot houtsnipperpad rechts over het ratteneiland (wimpel met “Natuurwerkdag”). Contactadres: [email protected]