Wat staat daer? Cursus oud schrift door Waterlands Archief

Wat staat daer? Cursus oud schrift door Waterlands Archief

Op 30 september 2022 start het Waterlands Archief een nieuwe cursus Lezen van oud schrift voor beginners. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Als je je bezighoudt met genealogie of je doet onderzoek naar de geschiedenis van je woonplaats of streek, dan kom je vroeg of laat in aanraking met oude archiefbronnen.

Het lezen en begrijpen van oude documenten lijkt moeilijk en ingewikkeld. Maar het is te leren! Tijdens de cursus ‘Lezen van oud schrift voor beginners’ gaat een nieuwe wereld voor je open.

Aan de hand van archiefstukken maakt de docent van het Waterlands Archief je vertrouwd met verschillende soorten oude handschriften. Naast paleografische aspecten besteedt zij aandacht aan de inhoud en de vorm van de stukken en hun belang voor historisch onderzoek. Het cursusmateriaal en huiswerk wordt digitaal aangeboden via de online paleografie oefentool Wat staat daer?.

De acht lessen worden om de week gehouden, zodat u tussendoor voldoende tijd heeft om uw huiswerk te maken voor de volgende les. Het huiswerk bestaat uit het maken van transcripties van de teksten. Want het lezen van oude handschriften is een kwestie van heel veel oefenen.

Tijd:               Vrijdagmiddag van 14.00-16.00 uur, om de week
Data:             30 september, 14 en 28 oktober, 11 en 25 november, 9 en 23 december, 13 januari 2023
Kosten:        € 85,00 inclusief lesmateriaal

De cursus wordt gegeven bij het Waterlands Archief, Wielingenstraat 75 te Purmerend.
Voor de cursussen kun je je zich tot uiterlijk 30 september aanmelden via [email protected].

Info:

Mathilde Kors

[email protected]

06 45387211