Van Boeijen en Bonenkamp kandidaat-wethouders – en waarschijnlijk Van Baarsen

Van Boeijen en Bonenkamp kandidaat-wethouders – en waarschijnlijk Van Baarsen

De samenwerkende vijf coalitiepartijen hebben overeenstemming bereikt over hun kandidaat-wethouders. Zij komen uit de gelederen van D66, GroenLinks en de VVD. Dat staat in een vanmiddag verzonden persbericht van de samenwerkende partijen.

Dit betekent dat het CDA en de PvdA hebben afgezien van een kandidatuur.

Wat niet in het persbericht staat, is wie de kandidaten zijn. Maar uit betrouwbare bron weet de LOL inmiddels dat Jacobien van Boeijen de wethouders-kandidaat zal zijn voor GroenLinks. Dat is weinig verrassend: Van Boeijen is op dit moment de zittende wethouder voor GroenLinks.

Niels Bonenkamp, de fractievoorzitter van de VVD, liet zich desgevraagd ontvallen dat hij zelf de beoogde kandidaat van VVD is. Ook dat is niet echt een verrassing. Bonenkamp heeft nooit een geheim gemaakt van zijn ambitie. Hij vervulde de functie van wethouder eerder in Oostzaan.

Bij D66 ligt het wat ingewikkelder. We vroegen Mandy Elfferich of zij zelf weer in de markt was, maar dat bleek niet het geval. Elfferich heeft inmiddels een mooie functie als juriste bij het Amsterdamse gerechtshof.

Bij D66 lijkt Nico van Baarsen de kandidaat te worden. Van Baarsen was eerder wethouder in Landsmeer tussen 2014 en 2018. Van Baarsen bevestigde zijn interne kandidatuur tegenover de LOL.

De LOL kwam er echter achter dat er nog een tweede kandidaat was. Dat zou iemand van buiten Landsmeer zijn uit de omgeving van Weesp.

Na enig speurwerk heeft de LOL het sterke vermoeden dat het gaat om Geert-Jan Hendriks, die in oktober 2022 aftrad als wethouder van de gemeente Gooise Meren, nadat D66 zich terugtrok uit een coalitie met twee lokale partijen.

Vanmiddag liet Hendriks de LOL echter desgevraagd per email weten geen kandidaat-wethouder te zijn.