Vaarexcursie: verhalen en legendes over geschiedenis van het Ilperveld

Vaarexcursie: verhalen en legendes over geschiedenis van het Ilperveld

Hoe zag het er vroeger uit in het Ilperveld? Woonden hier al mensen? Welke flora en fauna was er aanwezig?

Vaar zondag 16 juni mee in de fluisterboot van Landschap Noord-Holland en laat je terugvoeren naar ongeveer vijf à zesduizend jaar geleden en luister naar de antwoorden op deze vragen.

Terug in de tijd in het Ilperveld
Tijdens deze vaartocht vertelt de gids je de verhalen en legendes die er over het Ilperveld bekend zijn. Bijvoorbeeld over de Spaanse tijd rond 1500. Over de turfwinning, en wat kregen wij ervoor terug.
De ontwatering, de erosie, de rampen, de vervuiling en waar werd dit door veroorzaakt? Ook uit de tijd van de tweede wereldoorlog zijn er bijzondere verhalen te vertellen.

Onderweg vaar je langs het langhuis, een woning uit lang vervlogen tijden. Je ziet petgaten en legakkers waar turf werd gestoken. Je gaat aan land en loopt over trilveen.

Natuurlijk is er aandacht voor alles wat groeit en bloeit aan de waterkant en op het land. Uiteraard is er ook oog voor de vele vogels die zo kenmerkend zijn voor dit fraaie, waterrijke natuurgebied.

Heb je een verrekijker? Neem deze dan mee! Trek ook waterdichte schoenen of laarzen aan en warme (regen)kleding. Op het water kan het fris zijn. Kinderen zijn van harte welkom.

Op de boot is ook plek voor rolstoelen, neem van tevoren even contact op als je met een rolstoel mee wilt. Honden zijn in het Ilperveld niet toegestaan

Wanneer: Zondag 16 juni 2024 van 13:30 tot 15:30 uur.
Verzamelen: Bezoekerscentrum Ilperveld, Kanaaldijk 32A, 1121 NX Landsmeer.