TwynstraGudde niet optimistisch over samenwerking Oostzaan met Landsmeer en Wormerland

TwynstraGudde niet optimistisch over samenwerking Oostzaan met Landsmeer en Wormerland

In een op verzoek van de gemeente Oostzaan geproduceerde aanvulling op zijn eerdere rapport aan deze gemeente is adviesbureau TwynstraGudde niet optimistisch over de opbrengst van een samenwerking tussen Landsmeer, Oostzaan en Wormerland. Dat meldt het Noordhollands Dagblad vandaag. Een fusie met Amsterdam of Zaanstad zou beter zijn voor Oostzaan.

In zo’n groen-landelijke samenwerking van drie kleine gemeenten blijft de omvang nog steeds ondermaats, constateren de onderzoekers. Bij een ambtelijke samenwerking is er weliswaar meer capaciteit en budget, maar ook meer inwoners die bediend moeten worden.

De schaal van drie kleine gemeenten is nog steeds te klein om voldoende voordeel te bieden, aldus het rapport. Zo zal bijvoorbeeld de wervingskracht voor het aantrekken van capabele medewerkers problematisch blijven.

Een bestuurlijke fusie in plaats van samenwerking zou iets meer voordeel opleveren, maar biedt uiteindelijk ook te weinig soelaas voor de problemen die de gemeenten nu hebben, zo valt er in het rapport te lezen.