TopKip Lions verliest, maar het verschil met koploper is klein

TopKip Lions verliest, maar het verschil met koploper is klein

Landsmeer 30 maart 2024 – Werd in het begin van de competitie nog twee keer ruim verloren van Grasshoppers, inmiddels zijn de verschillen tussen de top-2 ploegen van de vrouweneredivisie nog maar heel klein. Na winst begin deze maand, vorige week een nipt verlies in de bekerfinale, verloor TopKip Lions zaterdagavond weliswaar weer, maar de 67-70 gaven de verhoudingen goed weer.

Alleen in theorie was de eerste plaats in de eredivisie nog mogelijk. Veel was er deze wedstrijd dan ook niet te verdienen. De nummer drie in de competitie staat op flinke afstand en is geen enkele bedreiging voor de tweede plaats. Coach Chris van Kampen gebruikte de wedstrijd dan ook om alle speelsters speeltijd te geven.

De start van de wedstrijd was niet scherp, in tegenstelling tot vorige week. Het was deze keer Grasshoppers die als een haas uit de startblokken kwam en binnen no time op 2-13 stond. Een time-out was nodig om de Landsmeerse ploeg weer in het gareel te krijgen.

Twee driepunters van Charlotte van Kleef dichtten bijna het gat met de Katwijkse tegenstander, 12-15. Ook scores van Janna Vogelaar waren dit kwart belangrijk om in de wedstrijd te blijven. Met 19-25 werd het eerste kwart afgesloten.

In de tweede 10 minuten opende Myrthe den Heeten de score. Een score van Mia Lieverst zorgde voor de eerste voorsprong van TopKip Lions, 30-29. Vervolgens werd het stuivertje wisselen. Scores van Richelle van der Keijl (32-31) en Charlotte van Kleef (36-35) brachten TopKip Lions op voorsprong, maar met rust prijkte er toch een kleine achterstand op het scorebord, 36-40.

Ook in de tweede helft bleven de ploegen aan elkaar plakken. Het was vooral de jonge Mia Lieverst die dit derde kwart opzien baarde. Met een and-one, een driepunter en een lay-up (8 punten op rij) hield zij TopKip Lions deze fase in de race. Indy le Belle zorgde voor 50-48 en de Katwijkse coach schoot in een time-out. De flow was weer gebroken. Scores van Epiphany Etienne en Lindsay Pengel maakten dat de ploegen met een gelijke stand het laatste kwart in gingen, 56-56.

Dat kwart lijkt in eerste instantie goed uit te pakken voor de Landsmeers ploeg. Een drive van Janna Vogelaar en een driepunter van Van Kleef zorgen voor een 5-puntsvoorsprong, 63-58, maar tegenstander Grasshoppers antwoordde eveneens met een driepunter en perste er nog een paar scores uit, 64-66. Ook een time-out van Van Kampen redde deze wedstrijd niet meer. Met 67-70 gingen de punten naar Katwijk.

De 14-jarige Mia Lieverst leverde deze wedstrijd een puike prestatie. Naast 2 op 2 driepunters scoorde ze 3 op 5 tweepunters, pakte 7 rebounds en gaf 4 assists. En dat in 14 minuten tijd.

TopKip Lions is door dit verlies definitief op de tweede plaats geëindigd. Volgende week wacht de laatste reguliere competitiewedstrijd voordat de kwartfinale van de play-off’s wordt ingegaan. Zaterdag 6 april speelt TopKip Lins om 19.30 uur in het Indoorcentrum in Landsmeer tegen de nummer 3 in de competitie, Jolly Jumpers.

Kwartstanden: 19-25, 36-40, 56-56, 67-70

Scores: Charlotte van Kleef 14 (4 driepunters), Mia Lieverst 13 (5/7), Janna Vogelaar 11, Richelle van der Keijl 11, Epiphany Etienne 7, Lindsay Pengel 4, Indy le Belle 3, Kim Hartman (foto) 2, Myrthe den Heeten 2