TopKip Lions sleept er een vierde finalewedstrijd uit

TopKip Lions sleept er een vierde finalewedstrijd uit

Landsmeer 25 mei 2024 – Het moest uit de tenen komen, maar het lukte TopKip Lions zaterdagavond om er een vierde wedstrijd in de finalereeks om het landskampioenschap uit te persen. In een bloedstollende wedstrijd streed de ploeg uit Landsmeer tot de laatste seconde en pakte met 86-77 de overwinning op Sportiff Grasshoppers. De stand is nu 1-2 in het voordeel van de Katwijkse ploeg, maar de spanning is terug in de titelstrijd.

Het publiek in Landsmeer werd getrakteerd op een thriller waarin de nummer 1 en 2 uit de dameseredivisie niet voor elkaar onderdeden. De vermoeidheid zat ondertussen al aardig in de benen van de speelsters van TopKip Lions, die een zware reeks wedstrijden achter de rug hebben zonder één moment van rust. Maar de vechtlust was zaterdagavond volop aanwezig. De eerste drie kwarten hielden de beide ploegen elkaar goed in evenwicht. Hoewel TopKip Lions diverse keren een kleine voorsprong nam, wist Grasshoppers evenzoveel keren weer aan te pikken. In het vierde kwart lukte dat de ploeg uit Katwijk uiteindelijk niet meer en moesten ze te vaak aan de noodrem trekken. En zo pakten de Lions de overwinning in het laatste kwart.

In het eerste kwart opende Myrthe den Heeten met twee rake vrije worpen de score en dat was een voorteken, want Myrthe den Heeten had een goede avond. In het eerste kwart scoorde zij 11 van de uiteindelijk 21 punten. De overige scores kwamen van Richelle van de Keijl (4), Charlotte van Kleef (4) en Kim Hartman (2). Het was het kwart van het stuivertje wisselen. Geen van de ploegen nam een grotere voorsprong dan drie punten. Met 21-24 werden de eerste tien minuten afgesloten.

Het tweede kwart werd geopend met een score onder het bord van Richelle van der Keijl en een drive van Epiphany Etienne en TopKip Lions stond weer voor 25-24. Grasshoppers pikte echter weer aan. De Landsmeerse ploeg pakte tot twee keer toe een 4-puntsvoorsprong, maar het eindschot in was weer voor Grasshoppers en zo gingen de ploegen nagenoeg gelijk, 40-41 de rust in.De ploeg van coach Chris van Kampen kwam fris en scherp de kleedkamer uit. Myrthe den Heeten en Claire Hirman knalden er meteen een drietje in en toen ook Richelle van der Keijl weer volgens gameplan gevonden werd, stond TopKip Lions ineens met 52-44 voor. De aanvoerder van Grasshoppers Karin Kuijt antwoorde met een driepunter, maar datzelfde deed Charlotte van Kleef vervolgens ook, 55-47. Helaas kon TopKip deze goede start van het kwart niet voortzetten en wist minutenlang het netje niet te vinden. Er werd te veel eenvoudige kansen gemist. Grasshoppers sloop weer dichterbij en nam zelfs weer een kleine voorsprong, 55-57. Hét moment voor TopKip Lions om weer volgens gameplan te spelen. Van der Keijl scoorde weer 4 punten op rij en ook Hartman schoot er twee vrije worpen loepzuiver in. Dom balverlies met nog 5 seconden op de klok zorgde voor een onderschepping en fastbreak voor Grasshoppers, zodat zij ook nu weer het kwart met voorsprong afsloten, 61-63.

Het vierde kwart bleef het spannend. Charlotte van Kleef dichtte het gaatje weer met een score en bonus, 64-63. Maar wederom kon TopKip Lions de voorsprong niet handhaven. Mia Lieverst maakte de stand gelijk 67-67, waarna Richelle van der Keijl, die een sterke tweede helft speelde, weer voor een voorsprong zorgde. Grasshoppers wist haar niet anders af te stoppen, dan fouten te maken.

Dat loonde in eerste instantie, want Van der Keijl miste zes vrije worpen op rij. Bij een stand van 74-75 lukte het haar echter wel om beide vrije worpen raak te schieten en nam TopKip Lions weer een voorsprong. Het werd vervolgens een foutenfestijn, de speelsters van Grasshoppers schroomden niet om de Landsmeerse ploeg fors af te stoppen, maar dit kwart werd daar goed voor gefloten. TopKip Lions mocht in de laatste tien minuten maar liefst 23(!) vrije worpen nemen en schoot daar uiteindelijk 13 van raak. Geen goed percentage, maar samen met de 12 veldscores was dit voldoende om Grasshoppers te verslaan.
Een Katwijkse time-out bij een 82-75 stand baatte niet meer. Lindsay Pengel zorgde met twee rake vrije worpen voor het slotakkoord en zo behaalde TopKip Lions een mooie 86-77 overwinning.

Beide ploegen kunnen zich nu gaan opmaken voor de vierde wedstrijd in de finalereeks om het landskampioenschap. Deze zal komende woensdag plaatsvinden. En ook deze wedstrijd wordt weer gespeeld in Landsmeer.

Myrthe den Heeten en Richelle van der Keijl speelden beiden een topwedstrijd met respectievelijk 23 en 24 punten.

4e WEDSTRIJD PLAY-OFFS  TOPKIP LIONS – SPORTIFF GRASSHOPPERS
WOENSDAG 29 MEI 2024, 20.30 UUR  INDOOR CENTRUM LANDSMEER

Kwartstanden: 21-24, 40-41, 61-63, 86-77


Scores: Richelle van der Keijl 24, Myrthe den Heeten 23, Charlotte van Kleef 10, Lindsay Pengel 8, Mia Lieverst 6, Epiphany Etienne 6, Kim Hartman 4, Claire Hirman 3, Janna Vogelaar 2

Hieronder de video van de volledige wedstrijd en interviews met Chris van Kampen, Kim Hartman, Myrthe den Heeten en Richelle van der Keijl