TopKip Lions doet zichzelf tekort in eerste finalewedstrijd

TopKip Lions doet zichzelf tekort in eerste finalewedstrijd

Katwijk 18 mei 2024 – TopKip Lions ging zaterdagavond als een speer van start, nam een voorsprong, maar moest door een slecht derde kwart, net de winst laten aan heersend landskampioen Sportiff Grasshoppers. De eerste finalewedstrijd om het landskampioenschap ging met 66-60 verloren, maar moet vertrouwen geven voor de rest van de best-of-five reeks.

Het was een gezellige bedoeling. Zowel Grasshoppers als TopKip Lions hadden de tribunes goed vol weten te krijgen. De sprongbal werd gewonnen door TopKip Lions en meteen de eerste aanval werd duidelijk wat het gameplan van deze avond was. De 1.96m lange center Richelle van der Keijl werd goed bereikt en gooide de eerste bal van de wedstrijd raak.

TopKip Lions maakte een vliegende start, want twee drives verder van Lindsay Pengel en Myrthe den Heeten en de Landsmeerse ploeg stond met 0-6 voor. TopKip Lions overrompelde Grasshoppers die mogelijk een vermoeide tegenstander had verwacht, maar het tegendeel was waar. Een nieuwe score van Richelle van der Keijl en een driepunter van Charlotte van Kleef betekende een stand van 5-11.

Richelle van der Keijl bleef dit kwart en ook de rest van de wedstrijd gevaarlijk onder het bord. Grasshoppers wist niet goed hoe de center van TopKip Lions afgestopt moest worden, behalve door aan haar armen te gaan hangen en haar continu van de basket weg te duwen (daar had best wat meer voor gefloten mogen worden). TopKip Lions liep uit naar 9-18, maar Grasshoppers loerde op de interceptie en wist toch terug te komen tot 19-19 na 10 minuten spelen.

Het tweede kwart ging TopKip Lions door zoals ze begonnen was en de ploeg van coach Chris van Kampen nam weer een kleine voorsprong na een driepunter van Myrthe den Heeten, 23-26. Als TopKip Lions in deze fase beter was omgesprongen met de vrije worpen, dan was de voorsprong met nog 3 minuten te spelen veel groter geweest dan de 25-30 die op het bord stond.

TopKip Lions miste dit kwart maar liefst 7 vrije worpen (4 op 11). Het bood Grasshoppers, die de vrije worpen wel scoorde, de kans om terug te komen in de wedstrijd. Een driepunter in de buzzer betekende zelfs de eerste achterstand voor TopKip Lions met rust, 36-35.

Het derde kwart werd furieus gestart door Grasshoppers. Daar waar de Katwijkse tegenstander eenvoudig de basket wist te vinden, benutte TopKip Lions haar kansen niet. En daar waar Grasshoppers miste, kreeg het vaak toch nog een herkansing. Een trend die de afgelopen wedstrijden vaker bij TopKip Lions te zien is. De tegenstander kreeg te veel tweede kansen, en er werd niet goed genoeg uitgeboxed en gerebound.

In totaal had Grasshoppers deze wedstrijd 72 schotpogingen, daar waar TopKip Lions niet verder kwam dan 56 pogingen. TopKip Lions wist in elk geval zeven minuten lang niet te scoren en de wedstrijd zag er daarna ineens heel anders uit. Grasshoopers liep uit naar 48-35.

Scores van Van der Keijl, Vogelaar en Den Heeten brachten enig herstel en het verschil werd tot tien punten teruggebracht na 30 minuten spelen, 51-41.

De Landmeerse ploeg liet echter het koppie niet hangen en streed door. Puntje voor puntje werd gevochten. TopKip Lions kwam met scores van Claire Hirman, Lindsay Pengel en Richelle van der Keijl steeds weer een beetje dichter bij Grasshoppers. Met nog 25 seconden betekende een vliegende lay-up van Myrthe den Heeten een 64-60 stand en even leek er nog hoop op een overwinning, maar MVP van het seizoen Karin Kuijt gooide met een laatste score de wedstrijd in het slot.

TopKip Lions bleef met een 66-60 stand met lege handen achter, maar kon niettemin terugkijken op drie sterke kwarten. Dat moet vertrouwen geven voor de volgende wedstrijden.

Woensdag 22 mei wordt om 20.30 uur wederom in sporthal Cleyn Duin in Katwijk tegen Grasshoppers gespeeld. Op zaterdag 25 mei volgt om 19.30 uur de eerste wedstrijd in het Indoorcentrum in Landsmeer.

Kwarstanden: 19-19, 36-35, 51-41, 66-60
Scores: Richelle van der Keijl 26, Myrthe den Heeten 10, Lindsay Pengel 10, Janna Vogelaar 8, Charlotte van Kleef 4, Claire Hirman 2, Epiphany Etienne 1