TopKip Lions bezorgt concurrent de eerste nederlaag in anderhalf jaar

TopKip Lions bezorgt concurrent de eerste nederlaag in anderhalf jaar

Katwijk, 2 maart 2024 – TopKip Lions heeft in Katwijk koploper Sportiff Grasshoppers haar eerste nederlaag in 1,5 jaar toegebracht. In een thriller, waarin met name in de tweede helft de gemoederen hoog opliepen, trok TopKip Lions aan de hand van Richelle van der Keijl met 68-71 aan het langste eind.

Het was al even geleden dat het Katwijkse Grasshoppers een nederlaag leed. In januari 2013 verloor Grasshoppers in de halve finale van de beker van Den Helder Suns. Sindsdien verloren ze geen enkele officiële wedstrijd meer, werden ze Nederlands Kampioen, wonnen ze de Supercup en ook de Final Four. Maar zaterdagavond maakte TopKip Lions een einde aan deze indrukwekkende zegereeks.

Grasshoppers startte zonder de geblesseerde Karin Kuijt. TopKip Lions rook haar kansen en ging dan ook geconcentreerd van start. Na een fout op een drive van Myrthe den Heeten schoot deze de eerste twee vrije worpen raak. Hoewel Grasshoppers nog gelijk maakte, stoomde TopKip Lions met drives van Charlotte van Kleef (4p) en Lindsay Pengel (2p) en een schotje onder de basket van Richelle van der Keijl door naar een 2-10 voorsprong.

Een time-out van de coach van Grasshoppers was nodig om de Landsmeerse flow te doorbreken. En dat lukte, want Grasshoppers kwam gestaag terug tot 13-14. Een score met bonus van Claire Hirman gaf TopKip Lions weer enige lucht. Na laatste scores van Kim Hartman en een driepunter van Myrhte den Heeten werd het eerste kwart met een mooie 17-24 stand afgesloten.

In het tweede kwart leek TopKip Lions deze lijn door te zetten en met 6 punten van Lisa van Roemburg stond er 25-34 op de borden. Daarna zakte TopKip Lions echter in. Er ging geen bal meer in het netje. En zo werd de voorsprong al snel omgezet in een 38-34 achterstand met rust.

In de tweede helft gingen Myrthe den Heeten en vooral ook Richelle van der Keijl TopKip Lions voor in de strijd en werd de aansluiting gevonden, 43-44. Vanaf dat moment sloeg de vlam in de pan. Het was niet alleen spannend op het veld, maar ook op de bank, die het niet altijd eens was met de beslissingen van de scheidsrechter. Coach Chris van Kampen moest een Technische Fout incasseren, maar Grasshoppers maakte daar geen gebruik van.

Het was stuivertje wisselen. Toen TopKip Lions een klein gaatje leek te slaan, bracht een Katwijkse time-out de spanning weer in de wedstrijd. Met een buzzerbeater van Mia Hordijk van Grasshoppers werd de stand na 30 minuten spelen 49-48. Spanning ten top.

Het vierde kwart was niet anders. Dan weer was er een voorsprong voor Grasshoppers en dan weer voor de Landsmeerse ploeg. De wedstrijd kon nog alle kanten op. Met nog een kleine 4 minuten op de klok zorgden scores van RIchelle van der Keijl, Lindsay Pengel en Myrthe den Heeten voor een 56-62 voorsprong. Een technische fout voor één van de speelsters van Grasshoppers wordt er feilloos ingeschoten door Charlotte van Kleef en even later deed ze dat weer als de Katwijkse coach een Technische Fout krijgt 58-66.

Toch leverde het wel weer extra scherpte op bij Grasshoppers en werd er teruggekomen tot 68-70. Een onsportieve fout van de captain van TopKip Lions bracht bijna de overwinning in gevaar, maar Grasshoppers wist niet te profiteren en gooide beide vrije worpen mis. Myrthe den Heeten wist vervolgens met nog 4 seconden op de klok wel een vrije worp te scoren en zo was het lot van Grasshoppers bezegeld. TopKip Lions won de thriller met 68-71. Richelle van der Keijl speelde een topwedstrijd. Ze scoorde 10 op 11 tweepunters, pakte 18 rebounds en maakte 3 block shots.

TopKip Lions is Grasshoppers in de reguliere competitie nu tot op twee punten genaderd. Grasshoppers heeft 38 punten uit 20 wedstrijden, TopKip Lions volgt met 36 punten. Jolly Jumpers (22), Binnenland (20) en Thriple ThreaT (18) vechten nog om plaats drie, maar volgen op grote achterstand van de top-2.

Volgende week zaterdag speelt TopKip Lions om 19.30 uur in het Indoor Centrum in Landsmeer tegen Startportaal Binnenland, de huidige nummer 4.
TopKip Lions treft over drie weken Grasshoppers weer, maar dan in de bekerfinale (zaterdag 23 maart, 19.00 uur Topsportcentrum Almere). Laat dit een mooie generale zijn geweest!

Kwartstanden: 17-24, 38-34, 49-48, 68-71
Scores: Richelle van der Keijl 21 (10 uit 11 rake schoten en 18 rebounds), Lindsay Pengel 12 (4 assists), Myrthe den Heeten 11, Charlotte van Kleef 10 (4 assists), Lisa van Roemburg 6, Epiphany Etienne 4, Claire Hirman 5 (7 rebounds), Kim Hartman 2

Tekst: Ingrid van Deelen | Foto: Wim Kuik