TopKip Lions bereikt finale voor landskampioenschap

TopKip Lions bereikt finale voor landskampioenschap

Landsmeer 15 mei 2024 – Het is TopKip Lions gelukt om de finale van de playoffs van de dameseredivisie te bereiken. TopKip Lions was dit seizoen de onbetwiste nummer twee, maar had in de halve finale van de playoffs verrassend veel moeite met Jolly Jumpers. De Landmeerse ploeg had de volle vijf wedstrijden nodig om de finale te bereiken. In de vijfde en beslissende wedstrijd werd het woensdagavond in Landsmeer 68-47, waardoor TopKip Lions zich uiteindelijk volledig verdiend kan gaan opmaken voor de finale van de play-offs.

Het is alweer een tijd geleden, dat TopKip Lions meevocht om de prijzen. In 2016 werd het laatste landskampioenschap behaald. Maar TopKip Lions doet dit seizoen weer serieus mee. Het speelde de bekerfinale en verloor deze nipt. De final four in december ging helaas in de halve finale verloren van het stugge Jolly Jumpers. TopKip Lions heeft echter nu ten koste van datzelfde Jolly Jumpers de finale van de Playoffs bereikt. Heersend landskampioen Grasshoppers wacht nu in de finale.

De start van TopKip Lions was goed. De Landsmeerse ploeg buitte haar lengteoverwicht goed uit en keer op keer werd Richelle van der Keijl goed gevonden. De eerste 6 punten waren van haar hand, waardoor TopKip Lions een 6-3 voorsprong nam. De Landsmeerse ploeg ging gewoon door met scoren, terwijl Jolly Jumpers de bal niet door het netje kreeg. Een driepunter van Charlotte van Kleef en een score van Janna Vogelaar en het stond al 18-5. Met nog 6 seconden op de klok kreeg TopKip Lions bij een stand van 22-9 twee vrije worpen. Maar in plaats van 15 punten voorsprong te nemen, werden beide vrije worpen gemist en werd een domme fout gemaakt, waardoor Jolly Jumpers met wel twee rake vrije worpen terug kon komen tot 22-11.
Niettemin legde TopKip Lions met dit eerste kwart wel de basis voor de overwinning. Daar waar Jolly Jumpers zich enigszins herstelde in het tweede kwart stokte het bij TopKip Lions. Er werd slap en nonchalant gespeeld, maar het in het eerste kwart verdiende verschil was voor de Tubbergse ploeg te groot om te overbruggen. Met een voorsprong van 30-22 werd de rust ingegaan.

Het derde kwart werd goed gestart met twee scores van Lindsay Pengel, waardoor het verschil al weer 12 punten telde. Met een drive van Myrthe den Heeten en één van Claire Hirman breidde deze voorsprong zich uit naar 40-25. Het in grote getale aanwezige thuispubliek begon langzamerhand te geloven in een overwinning, en de speelsters van TopKip Lions ook. Met een laatste score van Epiphany Etienne werd met 54-34 het laatste kwart ingegaan en was de wedstrijd wel gespeeld.
Om de laatste 10 minuten hielden de ploegen elkaar in evenwicht. Richelle van der Keijl voegde nog een aantal punten toe en eindigde met 21 punten en 21 rebounds. De laatste paar minuten mochten bij beide ploegen de bankspeelsters nog minuten maken. Bij een stand van 68-47 konden de handen op elkaar en kon deze keer het Landsmeerse publiek juichen.

Jolly Jumpers mag terugkijken op een prima seizoen en de meegekomen Tubbergse supporters zullen tijdens hun busreis terug teleurgesteld, maar toch ook trots zijn. Voor TopKip Lions is het nog niet klaar, het echte werk gaat nu beginnen. Komende zaterdag 18 mei moet Lions aan de bak in de finale. Om 18.30 uur is de eerste wedstrijd tegen Grasshoppers in een best-of-five reeks in Katwijk. Ook de tweede wedstrijd zal in Katwijk gespeeld worden. De eerste thuiswedstrijd is zaterdag 25 mei in het ICL in Landsmeer.

Kwartstanden: 22-11, 30-22, 54-34, 68-47
Scores: Richelle van der Keijl 21, Charlotte van Kleef 13, Lindsay Pengel 10, Myrthe den Heeten 6, Epiphany Etienne 6, Claire Hirman 5, Kim Hartman 4, Janna Vogelaar 2, Indy le Belle 1