“Raadsleden moeten zich realiseren dat je niet zomaar ambtenaren kan beschuldigen”

Als wethouder wijzen naar ambtenaren is een politieke doodzonde. Dat zei D66-fractievoorzitter en voormalig wethouder Mandy Elferich vanmorgen in het LOL-radioprogramma Week-up. Dit naar aanleiding van de uitlatingen die fractievoorzitter Axel Damme van Lokaal Landsmeer vorige week deed in hetzelfde programma. Afgelopen vrijdag verwees het Noordhollands Dagblad daarnaar in een uitgebreid artikel.

Eerder al, in de raadsvergadering van 22 december, had wethouder Marion Breij naar haar ambtenaren gewezen toen zij werd aangesproken op de gebrekkige informatie die de raad kreeg over de kwestie Pepermolen.

“Een wethouder is politiek verantwoordelijk en moet voor zijn ambtenaren gaan staan, zelfs als deze fouten maken”, zegt Elfferich. “Wat overigens hier absoluut niet het geval is.”

Over de uitlatingen van Damme zei Elfferich dat ook raadsleden zich moeten zich realiseren dat je niet zomaar ambtenaren kan beschuldigen. “Je creeërt dan een onveilige situatie voor de medewerkers van de gemeente, die zich niet kunnen verdedigen tegen zulke aantijgingen. Ze worden dan eigenlijk vogelvrij verklaard.”

Mandy Elfferich bevestigde dat de sfeer in de raad op dit moment slecht is. Niet alle raadsleden kunnen even goed met elkaar door de bocht. Volgens de D66-leider is dat nog tot hieraan toe, maar zouden de partijen in elk geval moeten proberen tijdens de raadsvergaderingen tot een tot een goede inhoudelijke discussie te komen alvorens besluitvorming plaatsvindt. Maar ook dat lukt tot nu toe slecht.

Dat de gemeente een bureau heeft ingeschakeld om de verhoudingen goed te krijgen, behoort volgens ex-wethouder Elfferich tot het normale inwerkprogramma. “Het krijgt nu alleen een extra lading omdat de chemie totaal ontbreekt”.