Siem de Waal komt nog één keer naar zijn geboortedorp

Siem de Waal komt nog één keer naar zijn geboortedorp

De 92-jarige Siem de Waal is in de week van 16 tot en met 23 september weer even terug in Landsmeer en Watergang. Hij bracht een groot deel van zijn leven door in Canada.

Simon de Waal is op 21 september 1931 in Landsmeer geboren en woonde destijds met zijn ouders op het Zuideinde 3. Zijn voorouders kwamen uit Watergang.

In 1952 emigreerde de familie Thomas de Waal met tien kinderen vanuit Landsmeer naar Canada. Eén van hun dochters was in de oorlog overleden, een andere dochter wilde absoluut niet mee.

De 21-jarige Siem (in Canada Sandy) werd in Canada vrachtwagenchauffeur. De enorme Amerikaanse trucks en de grote afstanden trokken hem wel. Later begon hij zelf een transportbedrijf, dat uitgroeide tot een onderneming met zo’n zestig trucks.

Het werd een flink en welvarend bedrijf in Alberta waarin nu ook zijn kinderen werkzaam zijn.

Simon de Waal is in het verleden een aantal keren met zijn in Friesland geboren vrouw met vakantie in Nederland geweest. Na het overlijden van zijn vrouw kon Siem de Waal in Canada bijna met niemand meer in zijn moedertaal praten.

Dit voorjaar, zo rond Pasen, had hij met zijn oudste zoon Tim graag nog eens naar Nederland willen komen. Uiteindelijk weerhield Tim hem hiervan. Hoewel nog kraakhelder van geest is zo’n reis voor een bijna 92 jarige een hele onderneming.

Dus dit bezoek kan gezien worden als een soort afscheid van zijn geboorte dorp.

Jan Veltrop en de Oudheidkundige Vereniging Landsmeer sloegen de handen ineen en organiseren op maandag 18 september een bijeenkomst met Siem de Waal in De Voorhof in Landsmeer.

Iedereen is daarbij uitgenodigd, vooral de oudere Landsmeerders en Watergangers wil Siem graag willen ontmoeten om herinneringen uit te wisselen.

De Oudheidkundige Vereniging Landsmeer zal een presentatie verzorgen om de herinneringen uit het verleden in beeld te brengen op een groot scherm. Hierbij passeren vele (oud) Landsmeerders en Watergangers de revue.

Dit alles onder een kopje koffie en wat lekkers.

Maandag 18 september, aanvang 14.00 uur in het Kruispunt (De Voorhof).

Calkoenstraat 12A, 1121 XB Landsmeer.

(met dank aan Henk van Breemen)