Samen met Oostzaan naar Amsterdam? Fractievoorzitters D66 zijn het niet eens

Samen met Oostzaan naar Amsterdam? Fractievoorzitters D66 zijn het niet eens

In het radioprogramma WeekUp sprak Titia Wittenberg met de fractievoorzitters van D66 in Landsmeer en Oostzaan, Mandy Elfferich en Aart Ruyter. Aanleiding was een balletje dat Ruyter had opgegooid om samen met Landsmeer onderdeel van Amsterdam te worden om zo een goede bestuurlijke toekomst tegemoet te gaan.

De D66-fractieleider van Oostzaan denkt dat het mogelijk is op deze manier de eigenheid van beide dorpen goed te waarborgen, terwijl toch gebruik kan worden gemaakt van de professionaliteit en mogelijkheden die de organisatie van een grote stad biedt.

Mandy Elfferich is daarover veel minder optimistisch en gaat liever nog een poging wagen om samen met Oostzaan buurgemeenten Waterland en Wormerland over de streep te trekken voor een ‘groene’ fusie. Beide laatstgenoemde gemeenten hebben aangegeven daarvoor niet te voelen.

Elfferich wijt het mislukken van eerdere gesprekken met de groene gemeenten aan slechte persoonlijke verhoudingen. Daardoor kwam het goede gesprek niet van de grond. Ze denkt dat het wellicht nu anders kan zijn.

Over één ding waren beide D66-ers het roerend eens: zelfstandig doorgaan is voor hun gemeenten geen optie.