“Betaalbaar bouwen? Als je de lucht in gaat, kan het.”

“Betaalbaar bouwen? Als je de lucht in gaat, kan het.”
Jimmy van Leijenhorst (foto: website Lokaal Landsmeer)

Als het aan gemeenteraadslid Jimmy van Leyenhorst (Lokaal Landmeer) ligt, worden er meer appartementsgebouwen van drie- of vierhoog gebouwd in het dorp. Dat zei hij in een interview met Katinka Waaijer in het LOL-radioprogramma Week-up.

Leyenhorst, afkomstig uit Nijkerk en werkzaam in de bouw, vindt woningbouw de grootste uitdaging voor Landsmeer. “En niet alleen villa’s, want we hebben vooral behoefte aan betaalbare woningen voor starters. En niet alleen huur, maar ook koopwoningen die jongeren kunnen betalen.”

Volgens Van Leyenhorst is het mogelijk degelijke standaardwoningen te bouwen voor een koopsom van zo’n 250.000 euro: “Als je lucht in gaat, kan dat.” Deze flats van drie- of vierhoog zouden als het aan Lokaal Landsmeer ligt moeten verrijzen aan de randen van het dorp. “Misschien zouden we moeten samenwerken met banken,” aldus het raadslid.

Eén van de locaties die de door Lokaal Landsmeer aangevoerde coalitie volgens Van Leyenhorst op het oog heeft, ligt bij de ingang van het dorp, achter de zogenoemde ‘Witte Doos’.

De “Witte Doos”

“Er is een initiatiefnemer die daar woningen wil bouwen. Hij komt uit het dorp. We hebben twee weken geleden met hem gezeten, onze behoeften op tafel gegooid en die neemt hij mee in zijn plan. En dan komt hij weer terug.”

Het gaat om “gekoppelde woningen” en appartementsgebouwen. Deze krijgen een “Zaans uiterlijk”, wist Van Leijenhorst verder te vertellen. “Een visiteplaatje (sic) voor het dorp”.

Op de vraag of coalitiepartner GroenLinks zich ook in deze bouwplannen voor in het Landsmeerderveld kon vinden, luidde het antwoord van Van Leijenhorst simpelweg “ja”. Hij denkt dit project tussen nu en twee jaar gaat lopen.

Luister het interview terug bij gemiste uitzendingen op deze website.

Op de foto: het stukje land waar de woningen volgens Van Leyenhorst gerealiseerd gaan worden.