Raad verwerpt plan voor ASM-veld na warrige beraadslaging

Raad verwerpt plan voor ASM-veld na warrige beraadslaging

Hoewel het er tijdens de raadscommissievergadering van 8 mei nog goed leek uit te zien voor het plan om een ASM-veldje te realiseren in Landsmeer, bleek er in de raadsvergadering van 22 mei onverwacht geen meerderheid voor te vinden.

De achtergrond: een ASM-veld is gebaseerd op het Athletic Skills Model, ontwikkeld door de Landsmeerse fysiotherapeut René Wormhoudt. Het biedt allerlei vormen van sport en beweging voor alle leeftijden. Al eerder had de raad 100.000 euro beschikbaar gesteld voor de verplaatsing van een overlastgevende voetbalkooi van Langebreek naar het rietlandje in Luyendijk. Vervolgens ontstond het idee om in plaats daarvan een ASM-veld te realiseren, waarop veel meer gedaan kan worden dan voetballen. Dat zou 33.000 euro extra kosten.

Wat nu voorlag, was een voorstel van het college om dat extra bedrag ter beschikking te stellen. En dat werd dus afgewezen.

De afwijzing was een misschien onbedoeld gevolg van een motie, die was ingediend door de Fractie Van Brenk en Lokaal Landsmeer. In de motie werd gevraagd om ‘op korte termijn een ASM-veldje te realiseren’ en ‘dit te doen in de directe omgeving van Luyendijk’. Maar ook werd gevraagd ‘breder te kijken, ook bijvoorbeeld ter versterking van de sporthub in het Sportpark’.

De indieners suggereerden dus dat er een keuze gemaakt zou moeten worden tussen Luyendijk en het Sportpark . Als criteria noemden ze het financiële plaatje, de tijd die het zou kosten om het veldje aan te leggen, mogelijke schade aan flora en fauna  en de mening van omwonenden. Maar zelf gaven ze geen voorkeur aan.

Wethouder Bonenkamp zei niet te weten hoe hij de motie moest interpreteren. De meeste raadsleden wisten dat ook niet. Er werd geschorst om buiten de vergadering duidelijkheid te krijgen, maar na de schorsing wist nog steeds niemand wat de bedoeling was. Moest het veldje volgens plan in Luyendijk komen, of in het Sportpark? En als dat laatste het geval was, wat kwam er dan in Luyendijk? En als beide locaties bediend moesten worden, wat zou dat nog extra kosten boven de gevraagde extra 33.000 euro?

De verwarring steeg ten top.

Duidelijkheid kwam er niet, maar waarnemend voorzitter Axel Damme (Lokaal Landsmeer) bracht het collegevoorstel toch maar in stemming. Resultaat: alleen D66 en de VVD stemden vóór en de overige partijen tegen. Een aantal van de tegenstemmende partijen verklaarden wél voor een ASM-veld in Landsmeer te zijn, maar niet op de beoogde locatie, het rietlandje in Luyendijk.

Maar zoals het er nu voorstaat, zal de voetbalkooi binnen Luyendijk verplaatst worden naar het rietlandje en gebeurt er verder niets. En of dat is wat de gemeenteraad écht het beste vindt?

Op de foto: overleg tijdens de schorsing.