PvdA pleit voor verlaging maximumsnelheid A10

PvdA pleit voor verlaging maximumsnelheid A10

De PvdA Landsmeer ziet graag een verlaging van de maximumsnelheid op de ringweg A10 naar 80 km per uur. Dat meldt het Noordhollands Dagblad van 7 september.

Hoewel de concentratie stikstofdioxide nergens in Landsmeer de door de GGD gehanteerde grenswaarde van 40 microgram per kubieke meter overschrijdt, is de situatie volgens de PvdA niet gezond.

Volgens PvdA-woordvoerder Sandra Schreuder heeft onderzoek aangetoond dat vanaf 10 gram per kunbieke meter al een toename van sterfte ontstaat. Daarom vindt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de grens van 40 microgram niet veilig.

Schreuder zegt dat de effecten van snelheidsverlaging groot zijn. Als auto’s nog maar 80 kilometer per uur mogen rijden, scheelt dat 20 tot 30 procent aan stikstofuitstoot. Dat zou blijken uit een onderzoek van TNO.

De PvdA vindt dat de gemeente Landsmeer in de Vervoerregio Amsterdam moet pleiten voor verlaging van de maximumsnelheid op de ringweg bij Landsmeer. De raadscommissie bespreekt het PvdA-voorstel op 15 september.

In 2019 haalde een soortgelijke motie van Groenlinks een meerderheid in de Raad, maar tot een verlaging van de maximumsnelheid kwam het niet.