Eenmaal in de 4 jaar vinden in Nederland verkiezingen voor de gemeenteraad plaats. De laatste gemeenteraadsverkiezingen waren op 19 maart 2014. De volgende gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op 21 maart 2018.

Per 1 januari 2017 is het aantal gemeenten 388. Drie decennia geleden bestond Nederland nog uit 774 gemeenten. De omvang van een gemeenteraad hangt samen met het aantal inwoners van de gemeente. De grootste gemeenteraden van Nederland (bij gemeenten met meer dan 200.000 inwoners) telt 45 leden, de kleinste 9 leden (bij gemeenten met minder dan 3000 inwoners). Het aantal raadsleden – en dus zetels – is altijd oneven.

Het college van burgemeester en wethouders (B&W) is verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van de gemeente. De burgemeester is voorzitter van de gemeenteraad en van het college van B&W. Wethouders worden benoemd door de gemeenteraad, burgemeesters door de regering, na een procedure waarin ook de gemeenteraad een belangrijke stem heeft.

Partijen in Landsmeer
VVDPartijprogramma
D66Partijprogramma
PvdA – Partijprogramma
CDA – Partijprogramma
Positief Landsmeer – Partijprogramma
Lijst van Campen – Partijprogramma
Groen Links – Partijprogramma

29 Nov 2017

D66 presenteert kandidatenlijst voor Gemeenteraadsverkiezingen

Kandidatenlijst en verkiezingsprogramma D66 Landsmeer vastgesteld Tijdens de Algemene afdelingsvergadering van dinsdag 28 november jl. is de kandidatenlijst én het verkiezingsprogramma van D66 Landsmeer vastgesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. De lijsttrekker, Mandy Oud, is reeds in september jl. bekend gemaakt. Zij voert een lijst aan van in totaal 12 kandidaten, waaronder enkele ervaren raadsleden maar ook politieke nieuwkomers. Met allen hetzelfde doel: Landsmeer nóg beter en groener maken. Kandidatenlijst D66 Landsmeer: 1. Mandy Oud 2. Bert de Ridder 3. Nico Rijpkema 4. Nico van Baarsen 5. Nico Boerma 6. Arnold Elfferich 7. Hetty Hartman 8. Menoes Geraets-Eising 9. Irene Harmsen 10. Aukje Korf 11. Jeroen Beemster 12. Bob Hilderink

0
28 Nov 2017

VVD Landsmeer presenteert kandidatenlijst

In de Algemene Ledenvergadering van 27 november hebben de leden van de VVD in Landsmeer de definitieve kandidatenlijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen vastgesteld. De lijst wordt aangevoerd door VVD-fractievoorzitter Niels Bonenkamp, die al in oktober door de leden als lijsttrekker werd aangewezen. Nummer 2 en eerste vrouw op de lijst is huidig fractielid Anneriek Verhoef. Zittend wethouder Richard Quakernaat is lijstduwer. Op de lijst staan verder nieuwe en bekende gezichten met een diversiteit aan kennis en (politiek-bestuurlijke) ervaring. Een gevarieerde lijst ook waarin alle leeftijden vertegenwoordigd zijn, van twintigers tot zestigers. Lijsttrekker Niels Bonenkamp: “Ik ben trots op deze groep kandidaten. Stuk voor stuk staan ze midden in de samenleving. Met dit mooie team gaan we met veel enthousiasme en vertrouwen de campagne in.” Kandidatenlijst VVD Landsmeer 1. Niels Bonenkamp 2. Anneriek Verhoef 3. Lex Raymakers 4. Marion Breij 5. Lauren Kloosterboer Haenen 6. Alexander Bakker 7. Richard van Vliet 8. René Schaap 9. Steven de Graaf 10. Léon van Riel 11. Frans de Groot 12. Ernst Schaap 13. Judith Steenvoorden 14. Richard Quakernaat

0