“Opties voor fusie met landelijke gemeenten drastisch aan het slinken”

“Opties voor fusie met landelijke gemeenten drastisch aan het slinken”

Voor een fusie met een groen landelijke gemeente zijn bar weinig mogelijkheden. Dat zegt burgemeester Léon de Lange in een interview met de LOL. “De opties voor een fusie met een van de landelijke gemeenten zijn drastisch aan het slinken.”

De gemeente heeft de afgelopen tijd gesprekken gevoerd met de gemeenten Waterland, Wormerland en Oostzaan. Wormerland wil niet bestuurlijk fuseren en Waterland gaf aan een zelfstandige gemeente willen blijven. In Oostzaan loopt nog een besluitvormingstrajecttraject. Maar de buurgemeente in het westen lijkt op voorhand ook niet enthousiast over een fusie.

Blijven over Amsterdam en Purmerend, die vier jaar geleden lieten weten open te staan voor een fusie, maar inmiddels volgens de burgemeester ook wat wedervragen hebben voor Landsmeer.

Een andere optie is toch maar niet te fuseren, maar ambtelijke samenwerking te zoeken met een aantal buurgemeenten. Dat had destijds niet de voorkeur van de Landsmeerse raad, maar in het licht van de nieuwe omstandigheden lijkt het niet ondenkbaar dat dit besluit wordt herzien.

De burgemeester zegt dat er volgens plan op 1 april duidelijkheid is over de houding van de buurgemeenten. Hij gaat ervan uit dat nog dit jaar een definitieve keus gemaakt wordt.