Nog voor de zomer stiller asfalt op de A10

Nog voor de zomer stiller asfalt op de A10

Rijkswaterstaat gaat de A10-Noord in beide richtingen voorzien van een extra laag stiller asfalt. Dat meldt Rijkswaterstaat in een persbericht.

Door de nieuwe asfaltlaag  zal het verkeersgeluid van de snelweg verminderen, waardoor omwonenden volgens Rijkswaterstaat minder geluidsoverlast zullen ervaren. Naar verwachting wordt het stillere asfalt nog voor de zomervakantie in de regio Noord aangebracht.

Mogelijk wordt het vervangen van de geluidsschermen vervroegd naar volgend jaar. Recent is uit onderzoek gebleken dat de fundering van de geluidsschermen herbruikbaar is, wat de uitvoering aanzienlijk eenvoudiger maakt. Daarnaast kan er mogelijk gebruik worden gemaakt van een verkorte aanbestedingsprocedure.

Van de geluidschermen zijn vorig jaar delen kapot gewaaid. Dat levert voor omwonenden lawaai op dat de wettelijke norm te boven gaat. Rijkswaterstaat heeft voor deze overschrijding tijdelijk ontheffing gekregen tot de schermen zijn vervangen. Maar intussen moet Rijkswaterstaat er wel voor zorgen dat de omwonenden minder overlast hebben, zo luidde de voorwaarde. Het aanbrengen van een stillere toplaag op de weg kwam volgens het persbericht als de meest effectieve oplossing uit de bus.

Dat betekent dat niet gekozen wordt voor mogelijke andere oplossingen, zoals het terugbrengen van de snelheid tot 80 kilometer per uur.

Qua fijnstof blijkt uit eerdere berekeningen dat het effect van de lagere geluidsschermen op de lokale luchtkwaliteit minimaal is en dat op alle rekenpunten al ruim voldaan wordt aan de wettelijke normen, zegt Rijkswaterstaat. Toch is de luchtkwaliteit verslechterd, zo blijkt uit een onderzoek van de Amsterdamse GGD, waarover Het Parool op 29 november berichtte.

Op woensdag 22 maart organiseert Rijkswaterstaat een bewonersavond voor bewoners over de verkregen ontheffing en de vervanging van de schermen.