Nationale Molendag zaterdag 11 en zondag 12 mei bij de Twiskemolen

Nationale Molendag zaterdag 11 en zondag 12 mei bij de Twiskemolen

Nationale Molendag zaterdag 11 en zondag 12 mei bij de Twiskemolen, met een feestelijk open erf tussen 10.00 en 16.00 uur.

Dit jaar, in 2024, viert hybridegemaal de Twiskemolen zijn 50-jarig jubileum. Dat is een feestje waard.
De eeuwenoude poldermolen, een Noord-Hollandse binnenkruier, is gebouwd in 1541 in Barsingerhorn, maar bemaalt sinds 1974 het 650 hectare grote recreatiegebied Het Twiske.

Molenaar Marcel Koop bemaalt de polder zoveel als mogelijk op windkracht, maar gelukkig kan er bij overvloedige regenval ook elektrisch worden bemalen.

50 jaar bemaling met het monument wordt dit jaar gevierd met diverse activiteiten. Het startschot wordt gegeven tijdens de Nationale Molendag op 11 en 12 mei, als de molen versierd is met bijzondere vlaggenlijnen; ruim 50 seinvlaggen beelden een tekst uit die iedere bezoeker mag ontcijferen. Aan deze ontcijfering is een prijsvraag verbonden.

De seinvlaggen van 50×70 cm zijn het afgelopen jaar met veel passie genaaid door 2 dames (Gré Lust en Ans Bleij). Grietje en Jansje (hun pseudoniemen) zullen het startsein geven voor het molenweekend door op zaterdag 10.00 uur de vang te lichten van de Twiskemolen met zijn vlaggenlijnen.

Tussen 10.00 en 16.00 uur verwelkomt het molenaarsgezin iedereen op het molenerf en zij vertellen graag hoe zij met jarenlang enthousiasme de molen, het molenerf en de molenbiotoop als ensemble onderhouden. En dit enthousiasme is in april nog eens extra gewaardeerd door recreatieschap Twiske-Waterland, die met een handtekening onder een brief de beleidsnota Twiskemolen 50 en 483 jaar onderschrijven. Deze beleidsnota beschrijft de natuur- en cultuurhistorische waarde van de molen, samen met zijn 1600 m2 molenerf en 4 hectare grote molenbiotoop en daarmee als eenheid de moeite waard om te behouden.

Was het tot enige jaren geleden nog zo, dat men landelijk vooral oog had voor de monumentale molen, heden ten dage kijkt men ook steeds meer naar de directe omgeving van de molen. Niet alleen om te zorgen dat de molen goede windvang behoudt door lage bebouwing en niet te hoge bomen, maar ook steeds meer om een evenwichtig ensemble van molen en zijn omgeving te creëren.

De Twiskemolen heeft de afgelopen 50 jaar een molenerf gekregen dat past bij een poldermolen van eeuwen geleden met een moestuin, boomgaard en een kleinveeweide. Daarnaast beheert het molenaarsgezin ook 4 hectare grond rondom de molen, een gebied dat vrij is van wind belemmerende bomen en geen bebouwing bevat.

Met begrazing van het zeldzaam huisdierras De Nederlandse Landgeit, met tussenslootjes, een poel en selectief verschralingsbeleid, steekt het molenaarsgezin, samen met andere vrijwilligers veel energie en tijd in het vergroten van de biodiversiteit in de biotoop.

Op de website twiskemolen.nl zijn de andere jubileumactiviteiten te lezen, als ook de beleidsnota Twiskemolen 50 en 483 jaar.

Voor meer info: molenaar Marcel 06-22141353