Nationale Molendag, open dagen Twiskemolen

Nationale Molendag, open dagen Twiskemolen

Tijdens de Nationale Molendag op 13 en 14 mei zal ook onze eigen Twiskemolen open zijn voor bezoekers. Op beide dagen kan een kijkje genomen worden tussen 10.00 uur en 16.00 uur.

Al eeuwenlang strijden wij in Nederland tegen het water. Of het nu de lange zeekust is of laagliggende polders; duinen, dijken, sluizen en gemalen zorgen dat miljoenen Nederlanders droge voeten houden. Zo ook de bijna vijf eeuwen oude Twiskemolen, op de grens tussen Landsmeer en Oostzaan.

De 650 hectare grote Twiskepolder, het mooie recreatiegebied Het Twiske, wordt met het hybridegemaal de Twiskemolen op peil gehouden. Het waterniveau in de polder ligt 2.90 meter onder zeeniveau, en elke centimeter aan gevallen regen in de polder wordt op windkracht of door een elektramotor door de poldermolen naar de boezem weggedraaid.

De enorme vijzel draait met 60.000 liter per minuut het overtollige regenwater weg. Dit spektakel is voor iedereen te aanschouwen tijdens de Nationale Molendagen op 13 en 14 mei a.s. Tussen 10.00 en 16.00 uur opent het molenaarsgezin het molenerf voor iedereen die de bijna 500 jaar oude poldermolen, het 1600 m2 grote molenerf en de 4 hectare molenbiotoop wil bekijken.

Het molenaarsgezin Marijke Brouwer en Marcel Koop staat klaar om iedereen te ontvangen en molenverhalen te vertellen over vroeger en nu. Ook is er een foto-expositie over de heftige windhoos die de molen trof in 2016.

In heel Nederland draaien honderden molens. Korenmolens, houtzaagmolens, oliemolens, papiermolens en natuurlijk ook poldermolens openen hun deuren, gecoördineerd door de dit jaar 100-jarige vereniging De Hollandsche Molen. Deze Nationale Molendag is dus een extra feestelijk gebeuren, zeker ook omdat dit jaar de 50ste Nationale Molendag wordt gehouden.

Waar: Het Luijendijkje 3, aan de zuidkant van Het Twiske

Wanneer: zaterdag 13 en zondag 14 mei van 10.00 tot 16.00 uur

Toegang: gratis