Moegestreden TopKip Lions verliest finale play-offs

Moegestreden TopKip Lions verliest finale play-offs

Landsmeer, 29 mei 2024 – De koek was op. Een moegestreden TopKip Lions lukte het niet meer om Sportiff Grasshoppers woensdagavond bij te houden. Daar waar in de eerste en derde wedstrijd het tempo van de Katwijkse tegenstander nog getemperd kon worden, liep in wedstrijd 4 Grasshoppers over de Landsmeerse ploeg heen. Met 48-77 was Grasshoppers de terechte winnaar en pakte zij met deze overwinning de titel van het seizoen 2023-2024.

De sprongbal werd nog wel gewonnen, maar de eerst score was van Fleur Kuijt van Grasshoppers. Deze score kwam echter pas na 2,5 minuut spelen want de spanning zat er flink op bij beide ploegen. Hoewel TopKip Lions via Richelle van der Keijl gelijkmaakte, was het weer Fleur Kuijt die met een drietje weer zorgde een Katwijkse voorsprong. Tot aan de 7e minuut ging de wedstrijd nog gelijk op (16-17), maar een flinke eindspurt van Grasshoppers en een Katwijkse buzzerbeater met bonus zorgt al direct voor een flinke achterstand voor TopKip Lions na 10 minuten spelen, 17-27.
Meteen bij de start van het tweede kwart slaat Grasshoppers een groter gat, 17-33, mede omdat de Landsmeerse ploeg 4 minuten lang niet tot scoren kwam. Daar waar in eerdere wedstrijden de lange Landsmeerse center werd gezocht en gevonden, lukte dat woensdagavond vrijwel geen enkele keer meer. Een time-out van coach Chris van Kampen zet TopKip Lions weer en beetje op de rails. Meer dan 7 scores maakt de Landsmeerse ploeg dit kwart echter niet. En daarmee lijkt bij rust de wedstrijd al voor een groot deel gespeeld, 24-41.

In de tweede helft stoomde Grasshoppers gewoon door. TopKip Lions probeerde Grasshoppers nog wel te volgen, maar het geloof zat er niet meer in. Alle moeheid leek in de benen van de Landsmeerse speelsters te zakken. TopKip Lions wist weer minutenlang niet te scoren. Pas bij een stand van 24-49 en 5 minuten spelen scoorde Charlotte van Kleef een driepunter en Kim Hartman schiet haar laatste schotje in haar basketballcarrière raak. Maar Grasshoppers zat in de flow en liet zich niet meer van de wijs brengen. Alles leek ook ineens te lukken. De ballen gingen er feilloos in en als dat al een keer niet lukte, zorgde de ploeg met veel rebounds voor de herkansing. Grasshoppers pakte 17 rebounds meer dan TopKip Lions en had 21 meer schotpogingen. Het kwart eindigde weer met een Katwijkse buzzerbeater, nu van Karin Kuijt. Met nog 10 minuten te spelen staat het 33-61.
In het laatste kwart laat Indy le Belle nog zien over een goed driepuntsschot te beschikken (2 op 2) en ook de twee vrije worpen schiet zij feilloos raak. De laatste vier vrije worpen kwamen van de hand van Mia Lieverst en Charlotte van Kleef, waarmee de eindstand op 48-77 werd bezegeld. En daarmee zit het seizoen erop!
Sportiff Grasshoppers was op basis van het hele seizoen de terechte landskampioen en TopKip Lions de terechte nummer 2.

Geslaagd seizoen

TopKip Lions kan terugkijken op een geslaagd seizoen, waarin het de Final Four bereikte, de finale van de beker en de finale van het landskampioenschap. Grasshoppers was dit seizoen net te goed voor de ploeg uit Landsmeer, maar de verschillen werden wel steeds kleiner. TopKip Lions was het seizoen 2023-2024 de afgetekende nummer 2 en misschien voelt het nu nog niet zo, maar de ploeg mag hier met recht trots op zijn.

TopKip Lions kan nu even uitrusten van een lang en zwaar seizoen, waarin er in 9 maanden tijd maar liefst 43 wedstrijden werden gespeeld (35 competitie/play-offs, 4 beker, 1 FF, 3 oefen), waarvan er 32 werden gewonnen. 7 keer werd er verloren van Grasshoppers en 3 keer van Jolly Jumpers en 1 oefenwedstrijd van het Belgische Boom. Een heel zwaar seizoen voor topsporters die naast hun sport gewoon moeten werken of naar school gaan.

Voor een aantal staat er deze zomer nog wat te wachten. Zo wordt in juni door een aantal speelsters van TopKip Lions weer deelgenomen aan de QUAI54 World Streetball Championships in Parijs en een aantal speelster heeft deze zomer ook nog verplichtingen bij de nationale teams.

Kwartstanden: 17-27, 24-41, 33-61, 48-77
Scores: Charlotte van Kleef 14 (7 rebounds), RIchelle van der Keijl 9, Indy le Belle 8, Mia Lieverst 6, Lindsay Pengel 5, Myrthe den Heeten 2, Kim Hartman 2, Janna Vogelaar 1, Epiphany Etienne 1

Foto: Peter den Heeten