LANDSMEER – Hij was jarenlang het gezicht van de Amsterdamse Kamer van Koophandel (KvK)en analyseert in zijn pas van de pers gerolde boek ‘Chique en Sjofel’, de economie van Amsterdam, een tijdsbeeld’ de spilfunctie van de Amsterdamse K.v.K in het maatschappelijk gebeuren. Als voormalig directeur van de K.v.K. vindt, de Oud-Landsmeerder die nu in Edam woonachtig is, drs. Wouter van der Kolk (1940) dat hij recht van spreken heeft en dat hij de samenhang van de verschillende beleidsterreinen helder kan blootleggen. Hij hoopt dat de vormgevers van de nieuwe KvK hun voordeel doen met zijn boekje.
Er is veel veranderd in de wereld van de KvK. “We gaan eigenlijk steeds opnieuw andere tijden tegemoet, omdat een samenleving immers altijd in beweging is”, stelt de oud-secretaris/directeur beleidsadvisering. Naar verluidt zou het gebouw van de Kamer van Koophandel Amsterdam verkocht zijn om voldoende financiële middelen te hebben om personeel verantwoord af te laten vloeien. De KvK is in de optiek van van der Kolk een modern technisch internetbedrijf geworden. Het is een tijdsbeeld. Wat hij jammer vindt en mist is het directe sociale contact met de achterban, de ondernemers, overheden, de politiek. “De kamer moet smoel houden, wil je weten wat er in de stad en omgeving speelt”, geeft hij aan. In ‘Chique en sjofel’, overigens de titel van het bij zijn afscheid uitgebrachte liber amicorum, komt duidelijk naar voren wat dat ‘smoel houden’ voor hem inhoudt.
De secretatis /directeur beleidsadvisering, die bij zijn afscheid van burgemeester Patijn de Frans Banninck Cocq penning kreeg uitgereikt, was overal te vinden. Zo stond hij in de boksring met Luud Schimmelpenninck, die de politiek een draai om de oren beloofde, fietste hij met Neelie Smit-Kroes door de stad om wantoestanden in het verkeer aan te tonen en de deelraadproblematiek te bespreken. Met burgemeester Van Thijn zette hij Club Mokum op de kaart, de Club die Amsterdam uit de malaise moest halen door de stad met leuke evenementen te verrassen. ‘Amsterdam Schoon’ en latere promo-projecten zijn daaraan ontsproten. Trots is van der Kolk op het feit dat de KvK met het organiseren van een symposium de aanzet heeft gegeven tot de aanleg van de Noord-Zuidlijn.
Van der Kolk wil zijn ‘Chique en Sjofel 16 februari 2018 officieel ten doop houden in het Amsterdamse gebouw van de KvK ervan uitgaande dat dan de Noord-Zuidlijn in gebruik genomen wordt. “Samen met mijn medewerkers, toen ik aantrad bij de Kamer waren dat er vier en bij mijn vertrek had ik een team van achtentwintig medewerkers, heb ik me uit de naad gewerkt om die lijn te realiseren.” Zijn boek is uitgegeven bij NL Books ISBN 9789082647525.
Previous post

Loon Lions doet weer mee na winst op Binnenland

Next post

Repaircafé Landsmeer

admin