In een brief aan de gemeenteraad heeft raadslid Lex Raymakers donderdag 5 oktober zijn ontslag ingediend. Hij wil zijn raadswerk neerleggen per 31 oktober.
Raymakers begon de lopende raadsperiode als lid van de fractie van Lokaal Landsmeer, maar stapte eerder dit jaar uit de fractie om als zelfstandig raadslid verder te gaan. Aan deze stap lagen meningsverschillen over de te volgen koers ten grondslag.
In zijn brief schrijft hij dat hij het raadslidmaatschap niet meer kan combineren met een nieuwe baan.
Maar ook zegt Raymakers teleurgesteld te zijn in “de houding van de raad ten opzichte van mij”. Hij zegt een vijandige sfeer te ervaren.
Raymakers: “Na bijna zes jaar als raadslid heeft de Landsmeerse politiek mij murw geslagen. Waar ik dacht als eenpitter wellicht nog wat te kunnen betekenen, zijn het de collega-raadsleden die mij geïsoleerd hebben en in sommige gevallen onheus hebben bejegend. “[Ik kan] de negatieve energie en persoonlijke aanvallen niet meer aan. De oude politiek heeft gewonnen.”
Om welke aanvallen het gaat en wat hij met “de oude politiek” bedoelt, maakt Raymakers in zijn brief niet duidelijk.
Lex Raymakers ontbrak regelmatig bij raads- en commissievergaderingen.
De vraag is wat er nu gaat gebeuren met zijn raadszetel. In elk geval valt deze nu terug aan Lokaal Landsmeer, dat daarmee weer op vier zetels komt.
Volgens de kieswet moet de zetel aangeboden worden aan de volgende persoon op de kieslijst. Pikant genoeg is dat de in december tot aftreden gedwongen voormalig wethouder Marion Breij.
In het LOL-radioprogramma Weekup van zondag 8 oktober bevestigde Axel Damme, de fractievoorzitter van Lokaal Landsmeer, dat Lokaal Landsmeer inderdaad bij mevrouw Breij zal sonderen of zij belangstelling heeft om toe te treden tot zijn fractie.
Zou dat niet het geval zijn, dan wordt verder naar beneden gekeken op de lijst. Caféhouder Jaap Goede is dan de volgende kandidaat.
De reactie van Axel Damme is te zien in de onderstaande video. Damme zegt dat na de crisis van december in zijn fractie besloten is een constuctieve koers te gaan varen, om samenwerkend met andere partijen zoveel mogelijk van het LoLa-programma gerealiseerd te krijgen. Een strategie die goed werkt, aldus Damme.
Volgens Damme was Raymakers het hiermee niet eens. En dat is de reden van Raymakers’ vertrek bij Lokaal Landsmeer, zegt Damme. Dat Raymakers zich vervolgens als eenpitter in een samenwerkende raad geïsoleerd voelt, vindt hij in dat licht niet vreemd.
Lex Raymakers was zondag niet in staat om in de uitzending een reactie te geven.