Leo Plemp: “Mij werd de kanker toegewenst op straat. Ik heb het ook gekregen”

Leo Plemp: “Mij werd de kanker toegewenst op straat. Ik heb het ook gekregen”

In een serie langere interviews met Landsmeerders van gevorderde leeftijd, legt de LOL stukjes geschiedenis van het dorp vast. Na eerder dit jaar Annie van Schaik en Aart Goede is het dit keer de beurt aan Leo Plemp, die begon als kruidenier, maar uiteindelijk eigenaar werd van een heel winkelcentrum.

Plemp vertelt in het interview hoe zijn ouders in 1943 een kruidenierswinkeltje begonnen op de plek waar nu de Burgemeester Postweg uitmondt in de Dorpsstraat.

Met de bouw van de ‘nieuwe buurt’ na de oorlog groeide de klandizie snel. Begin jaren zestig verhuisden Corrie en Klaas Plemp hun VéGé-winkel honderd meter richting het gemeentehuis en maakten er de eerste zelfbedieningswinkel van Landsmeer van.

Later namen zonen Leo en Simon de zaak over en kwam het begin jaren tachtig tot een nieuwe verhuizing. Nu naar het nieuwe winkelcentrum, waarvan Leo later de eigenaar werd.

Zo werd Leo Plemp in Landsmeer een buitengewoon succesvolle en invloedrijke ondernemer. Maar het succes had ook een schaduwzijde, zo blijkt uit het interview. Ook kreeg hij op latere leeftijd te kampen met kanker en frontotemporale dementie, waarover hij openhartig vertelt.