Leer beter te kijken naar kunst bij SamenMeer

Leer beter te kijken naar kunst bij SamenMeer

Bij SamenMeer start begin oktober een serie lezingen van de kunsthistorica Yvonne Lievaart: Kijken naar kunst.

Kijken naar kunst is een feest en tegelijkertijd een uitdaging: een gerichte activiteit, die inspanning kost en waarvoor kennis nodig is, maar die ook voldoening en plezier geeft.

Een kunstwerk wordt met grote zorg gemaakt en verbeeldt een observatie of mening of geeft commentaar op een actuele kwestie. Het schilderij, sculptuur of gebouw is altijd een product van de tijd, waarin het is geproduceerd. Het is dus nodig om met aandacht te observeren en naar de maker door te vragen, naar zijn of haar bedoelingen en de tijd en plaats, waarin het is gemaakt.

We beginnen met de Art Nouveau, een nieuwe stijl in de kunst als reactie tegen de  historiserende stijlen, die in de 19de eeuw mode waren. In Spanje noemde men het Modernismo en in Duitsland Jugendstil. Antoni Gaudi ontwikkelde in Barcelona een heel eigen bouwstijl, Alphonse Mucha maakte in Parijs prachtige posters en Victor Horta bouwde vele bijzonder fraaie woningen in Brussel in deze stijl. De Amsterdamse voorbeelden van gebouwen in Art Nouveau stijl zijn minder bekend, maar beslist zeer de moeite van het bestuderen waard!

Vandaag de dag is er veel belangstelling voor de positie van de vrouw in de maatschappij. Ook in de kunstgeschiedenis wordt gewerkt aan een inhaalslag, want vroeger werd alleen aandacht aan de prestaties van mannelijke kunstenaars besteed. Dus bekijken en bespreken we de bijdragen van een aantal Topvrouwen in de kunst. Er is een keuze gemaakt voor de schilders Artemisia Gentileschi en Judith Leyster, de beeldhouwers Camille Claudel en Lee Bontecou, en de hedendaagse schilders Marlene Dumas en Kara Walker.

Tot slot duiken we diep de geschiedenis in met Trier, een stad gesticht door de Romeinen in de eerste eeuw voor Chr., waar nog allerlei interessante sporen van die voorgeschiedenis te zien zijn en tevens van ontwikkelingen in de Middeleeuwen en de 18de en 19de eeuw. Trier is een gezellige stad, waar veel toeristen komen, een stad waar je geweest moet zijn en/of nogmaals naar toe wil.

U kunt kiezen of u de lezingen bijwoont in de middag of in de avond.

Start: woensdag 5 oktober van 19.30 – 21.30 óf donderdag 6 oktober van 14.00 – 16.00 uur.

Kosten € 100 voor een serie van 10 bijeenkomsten. Aanmelden kan via mail: [email protected] of telefonisch: 482 41 90.

Op de afbeelding: detail van een zelfprortret van Judith Leyster, omstreeks 1630.