LANDSMEER – Niets vermoedend was Ron Schutz dinsdag samen met zijn vrouw Lucia op weg naar café de Driesprong in Landsmeer waar ze met vrienden een afscheidsborreltje zouden gaan drinken. Met deze smoes wist Lucia haar man Ron naar het oude raadhuisje van Landsmeer, waarin de Pepermolen van Mica en Monique Stojanovic gevestigd is, te lokken. Daar wachtte het echtpaar dat binnenkort naar Kroatië vertrekt een verrassingsmiddag en avond met familie en vrienden. Lida Groot had deze dag in stilte voorbereid omdat zij het feit dat Ron zestig jaar als kapper actief geweest is in het dorp niet zondermeer voorbij wilde laten gaan.
Mica Stojanovitch stelde zijn ruimte beschikbaar voor de officiële ontvangst van Ron en Lucia door burgemeester Nienhuis, omdat in het gemeentehuis op hetzelfde moment de Landsmeerse vrijwilligers werden gehuldigd. Na het officiële gedeelte was er een receptie en een etentje in de Pepermolen voor familie en vrienden. Mica en Monique die al jaren met Ron en Lucia bevriend zijn waren blij hen in ‘eigen huis’ te mogen ontvangen. Gezien het officiële karakter van de ontvangst in gemeente/oude gemeentehuis was bij de aanwezigen de verwachting gewekt dat Ron misschien de zilveren zwaan van de gemeente of een onderscheiding zou ontvangen. Dit gebeurde echter niet. Burgemeester Nienhuis gaf aan normaliter geen ondernemers uit te zwaaien maar voor Ron had ze een uitzondering gemaakt omdat hij in haar ogen een bijzondere ondernemer is, die zestig jaar als kapper werkzaam is geweest in Landsmeer en een familiebedrijf tachtig jaar in stand gehouden heeft.
Rons’ vader Henk Schutz begon aan het Noordeinde in Landsmeer in 1937 zijn kapperszaak. Ron zelf betrok in 1954 het pand aan de Roerdompstraat 20 en vestigde daar Rons’ Barbershop, officieel Barbershop Ronald. Nienhuis wist te melden dat het merk Kohne al 75 jaar door de kappers Schutz wordt gebruikt. Trouw aan het product en trouw aan de klant constateerde ze. Het feit dat Ron ook op locatie knipt, bij mensen thuis of in het ziekenhuis noemde ze een vorm van modern, flexibel ondernemerschap. Dat Ron met hart en ziel veel meer deed dan alleen de winkel runnen vond ze lovenswaardig. Ze memoreerde in deze het onderhoud van de pruiken van de goedheiligman en het schminken van zijn knechten. Jarenlang was Ron ook bij IVV als scheidsrechter actief. “We gaan jullie missen”, gaf de eerste burger aan. Als present van de gemeente was er een bloemstuk met plattegrond van Landsmeer. “Zo kunnen jullie in Kroatië Landsmeer nog eens bekijken.” Na het officiële deel was er een borrel en diner. Ron liet in zijn dankwoord weten met liefde zijn beroep van kapper uitgeoefend te hebben. In de zestig jaar heeft hij drie dagen niet kunnen werken. “Mijn klanten komen uit Landsmeer en van ver daarbuiten.” Willem Dral die sinds enkele jaren in Canada woont, komt, zodra hij geland is, rechtstreeks naar Ron om zijn haardos te laten fatsoeneren. “Het is beroerd voor die mensen dat ik nu stop maar het zij zo.” Zaterdag 23 december hanteert Ron voor het laatst de kappersschaar. Begin februari vertrekt hij naar Kroatië met Lucia.
Previous post

Loon Lions stopt zegereeks Grasshoppers

Next post

VoorleesExpress zoekt nieuwe vrijwilligers in Landsmeer

admin