Landsmeerse Oekraïners leren Nederlands in de bibliotheek

Landsmeerse Oekraïners leren Nederlands in de bibliotheek

Sinds enkele maanden studeren Oekraïners die in Landsmeer wonen Nederlands in de plaatselijke bibliotheek. Deze cursussen worden georganiseerd door het NL plein van Bibliotheek Waterland in opdracht van Gemeente Landsmeer. Leraren zien de vooruitgang van hun leerlingen en zijn oprecht trots op hen.

Het NL plein van Bibliotheek Waterland organiseert diverse taalgroepen. Niet alleen voor Oekraïners, maar ook voor nieuwkomers uit andere landen die bezig zijn met het leren van Nederlands. “En we helpen ook Nederlanders die moeite hebben met lezen en schrijven”, – vertelt Karin Papadopoulos, de coördinator van het NL plein bij Bibliotheek Waterland.

Op dit moment oefenen zestien Oekraïners Nederlands in de bibliotheek van Landsmeer, in twee speciale taalgroepen met bijna alleen Oekraïense mensen.

“Als expat in Nederland kan het leren van de Nederlandse taal veel voordelen hebben. Je kunt gemakkelijker communiceren, bijvoorbeeld in winkels, restaurants en op andere openbare plaatsen. Ook contact leggen met Nederlandse collega’s, buren en vrienden wordt makkelijker. Integreren in de Nederlandse samenleving gaat beter als je de Nederlandse taal spreekt. En niet onbelangrijk, het vergroot je kans om een leuke baan te vinden”, aldus Karin.

“Belangrijk is ook zelfredzaamheid. Door de taal te leren, kunnen expats zelfstandiger worden en gemakkelijker alledaagse taken uitvoeren, zoals boodschappen doen, afspraken maken en officiële documenten begrijpen”, zegt taalvrijwilliger Randy Bundel.

Volgens leerling Anna Kruchko is Nederlands leren moeilijk, “Vooral omdat ze het ons in het Engels uitleggen, en daarvoor moet je het Engels goed kennen. Ik leer de taal om te integreren in de samenleving, zodat ik met Nederlanders kan communiceren, uit respect voor het land en de mensen die ons steunden in moeilijke tijden.”

“Voor mij is Nederlands geen gemakkelijke taal om te leren, maar ik doe mijn best. Ik studeer voor werk en communicatie, ondanks dat de meeste Nederlanders goed Engels spreken. En ook om mijn kinderen te begrijpen als ze Nederlands spreken”, zegt leerlinge Mariya Fedotova.

Karin: “Nederlands leren is moeilijk, ik ben trots op onze deelnemers die zo hun best doen om de taal te leren.”

Volgens Randy zijn de Oekraïense taalleerders heel erg gemotiveerd: “Mooi om te zien dat ze ook steeds meer zelfvertrouwen krijgen in het Nederlands. Ik denk dat, al met al, het leren van de Nederlandse taal bijdraagt aan een succesvolle en bevredigende ervaring van het leven in Nederland voor Oekraïners.”

Victoria Zova