Koninklijke onderscheiding voor Rinus Cruijff

Koninklijke onderscheiding voor Rinus Cruijff

Op zaterdag 5 november 2022 ontving Rinus Cruijff uit handen van burgemeester Léon de Lange (gemeente Landsmeer) een Koninklijke onderscheiding. In Dorpshuis “De Wije Ilp” is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Rinus Cruijff ontvangt deze onderscheiding vanwege het vele vrijwilligerswerk bij onder andere de Ilper IJsclub, de vrijwillige brandweer en Sportclub Purmerland, waarmee hij de samenleving van de gemeente Landsmeer verdienstelijk is geweest.

Rinus Cruijff is al 52 jaar lid van de Ilper IJsclub waar hij de rol van voorzitter vervult, na eerst als secretaris actief te zijn geweest. Op geheel eigen wijze geeft hij hier leiding aan het bestuur en zorgt hij dat bij het bevriezen van de wateren een goed georganiseerde toertocht kan plaatsvinden. Zoals de Ilperveldtocht waarmee hij in goede winters duizenden mensen blij maakt.

Naast de Ilper IJsclub heeft Rinus Cruijff zich ook jaren vrijwillig ingezet bij de brandweer als stuwende kracht en spuitgast. En ook binnen Toneelvereniging Herleving in Den Ilp, waar hij actief was als regisseur, wordt hij geprezen om zijn prettige samenwerking en wist hij vele toeschouwers uit onze gemeente en de omliggende buurgemeenten jaarlijks naar het toneel te trekken.

Voor velen zal Rinus Cruijff ook een bekend gezicht zijn door zijn inzet bij Sportclub Purmerland, waar hij sinds 1985 spelend lid en aanvoerder van het vijfde elftal is geweest, maar ook van 2004 tot 2009 de rol van voorzitter heeft vervuld. In 2010 was zijn inbreng en tomeloze inzet binnen S.C. Purmerland zelfs aanleiding om Cruijff te benoemen tot Erelid binnen deze vereniging.

Enkele jaren geleden, voor een Landsmeerder-van-het-jaar-verkiezing, maakte de LOL een promo-filmpje over hem.