Jubileumjaar Twiskemolen

Jubileumjaar Twiskemolen

Dit weekend (zaterdag 11 en zondag 12 mei van 10.00 – 16.00 uur) is het niet alleen Nationale Molendag, maar is het ook 50 jaar geleden dat de (Twiske)molen van Barsingerhorn naar Landsmeer is verplaatst. Voor het molenaarsgezin Marijke en Marcel Koop reden en startsein voor een feestelijk jubileumjaar met allerhande activiteiten.

Wat er allemaal op het programma staat vertelt molenaar Marcel Koop gepassioneerd in bijgaande video.

De molen is dit weekend versierd met seinvlaggen (speciaal gemaakt door Ans Bleij en Gré Lust). Deze vlaggen zijn echter niet alleen voor de sier, maar ook onderdeel van een prijsvraag.

Tot slot nog even enkele wetenswaardigheden over de molen: Deze poldermolen is in 1541 gebouwd en in 1974 naar Landsmeer verhuisd.

De Twiskemolen is een bijzondere poldermolen in het Nederlandse landschap; het is een zogenaamde Noord-Hollandse rietgedekte binnenkruier.

Wat de Twiskemolen extra uniek maakt, is dat deze monumentale molen een hybride gemaal is, wat betekent dat de Twiskemolen als enig gemaal voor de 650 hectare Twiskepolder zowel op ‘ouderwetse’ windkracht, als ‘modern’ elektrisch de grote waterverplaatsende vijzel kan laten draaien.