IVN Twiske pleit voor appartementen in zorgboerderij De Marsen

IVN Twiske pleit voor appartementen in zorgboerderij De Marsen

Het realiseren van appartementen voor de pupillen van zorgboerderij De Marsen is volgens het Instituut voor Natuureducatie (IVN) Twiske zeer welkom. Dat zei bestuurslid Jan Heukelom van het IVN zondag 26 februari in het LOL-radioprogramma WeekUp.

IVN Twiske is een plaatselijke afdeling van het landelijke Instituut voor Natuureducatie, dat 29.000 leden en 170 professionele medewerkers telt. Het IVN Twiske verzorgt onder meer excursies, lezingen en cursussen over de planten en dieren die in het Twiske leven. De plaatselijke organisatie heeft inmiddels een grote hoeveelheid kennis opgebouwd over de flora en fauna in het gebied.

Schadelijke effecten voor het Natura2000-gebied Het Twiske zullen de appartementen niet hebben, zei Heukelom: “Zoals wij het zien, tast [dit soort bewoning] de natuurwaarden niet aan, integendeel. Het is zelfs zo dat door de inbreng van de verstandelijk beperkte hulpboeren de natuurwaarden behouden worden, ook in de toekomst. Het zou daarom zeer welkom zijn als de appartementenbouw voor deze doelgroep verwezenlijkt kan worden.”

Interessant is dat het oordeel van het IVN haaks staat op de mening van de actiegroep Hart voor het Twiske, die bij monde van haar woordvoerder José Berkhout vorige week bij de Landsmeerse gemeenteraad een pleidooi hield tégen de komst van zorgappartementen bij De Marsen. Hart voor het Twiske is niet alleen (net als het IVN) tegen festivals en recreatieve overnachtingen, maar vindt alle overnachtingen ontoelaatbaar.

Wethouder Jacobien van Boeijen (GroenLinks) was zondag eveneens te gast in WeekUp. Ook zij verwelkomt het initiatief om de zorgappartementen bij de Marsen te realiseren.