Gratis OV-kaarten aanvragen bij Vervoerregio Amsterdam

Gratis OV-kaarten aanvragen bij Vervoerregio Amsterdam

Huishoudens die dit nodig hebben, kunnen nu acht gratis ov-kaarten aanvragen bij Vervoerregio Amsterdam. De kaarten zijn goed voor 1,5 uur reizen in 14 gemeenten in de regio. De Vervoerregio heeft deze actie opgezet in samenwerking met vervoerders EBS, GVB en Connexxion. Aanleiding is de stijging van de tarieven voor openbaar vervoer in 2023. Aanvragen kan nu op gratis-ov.nl.

Anderhalf uur gratis reizen

Per adres verstuurt de Vervoerregio acht kaarten, die elk anderhalf uur geldig zijn. Dat is genoeg om de hele regio door te reizen. De kaarten zijn geldig in de bus, tram en metro, in de veertien gemeenten van de Vervoerregio. Welke gemeenten dat zijn, en welke lijnen hier precies onder vallen, staat op gratis-ov.nl.

Tegemoetkoming vanwege tariefstijging
De tarieven voor het openbaar vervoer zijn gemiddeld met 7,24 procent gestegen in 2023, als gevolg van hogere energiekosten, lonen en hoge inflatie. Een forse stijging, waardoor openbaar vervoer buiten het bereik kan komen van de mensen met de laagste inkomens. Als tegemoetkoming maakte de Vervoerregio daarom in november 2022 vijf miljoen euro vrij om 769.000 kaarten te verdelen, samen met vervoerders EBS, GVB en Connexxion. Vanaf 8 mei is het mogelijk om deze kaarten aan te vragen.

Bedoeld voor de laagste inkomens
Deze actie is bedoeld voor mensen met een inkomen van maximaal 130% van het minimuminkomen. De gratis ov-kaarten worden behalve via de website ook verspreid via Voedselbanken, kringloopwinkels en andere maatschappelijk betrokken organisaties.

Over Vervoerregio Amsterdam

Vervoerregio Amsterdam is een samenwerkingsverband op het gebied van verkeer en openbaar vervoer van 14 gemeenten: Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn, Waterland, Wormerland en Zaanstad. Deze kaarten deelt de Vervoerregio uit in samenwerking met de vervoerders GVB, EBS en Connexxion.