Gemeenteraad Oostzaan wil nog een laatste poging doen tot fusie met landelijke gemeenten

Gemeenteraad Oostzaan wil nog een laatste poging doen tot fusie met landelijke gemeenten

Een meerderheid van de gemeenteraad van Oostzaan vraagt burgemeester Marvin Polak nog één rondje langs de landelijke buurgemeenten te maken om te vragen of ze in zijn voor een fusie.

Het gaat om Landsmeer, Waterland en Wormerland. De laatste twee gemeenten hebben al aangegeven zelfstandig te willen blijven en dus niet in te zijn voor een fusie.

Landsmeer zit ongeveer in hetzelfde schuitje als Oostzaan. De nadelen van de kleine omvang worden prangend, maar men hecht ook aan zelfstandigheid en behoud van eigen (landelijke) identiteit. Een fusie van Landsmeer en Oostzaan alleen levert echter te weinig schaalvoordeel op.

De Oostzaanse gemeenteraadsfracties van D66 en de PvdA stemden tegen het voorstel. Zij vinden “een zoveelste” rondje niet meer nodig. Waterland en Wormerland zijn duidelijk genoeg geweest, vinden ze.

Reëel gesproken is het voor Oostzaan kiezen tussen Amsterdam en Zaandam, zo lijkt het op dit moment. Voor Landsmeer ziet het ernaar uit dat Amsterdam en Purmerend de meest reële opties zijn.

Mocht de eventuele ultieme poging van burgemeester Polak slagen, dan openen zich voor Landsmeer ook weer nieuwe perspectieven.