Fusie met Landsmeer voor Oostzaan nog steeds een optie

Fusie met Landsmeer voor Oostzaan nog steeds een optie

Nu de gemeente Wormerland heeft besloten zelfstandig te willen blijven, is voor Oostzaan en Landsmeer de optie voor een fusie met deze gemeente vervallen. Dat betekent voor Oostzaan dat er nog drie fusieopties overblijven: Landsmeer, Zaandam of Amsterdam.

Eerder had Oostzaan het bureau TwijnstraGudde de opdracht gegeven om de opties in kaart te brengen. Nu Wormerland geen optie meer is, wordt deze opdracht gewijzigd. Dat meldt vandaag het Noordhollands Dagblad.

Een fusie van Landsmeer en Oostzaan alleen zou echter te weinig zoden aan de dijk zetten: de nieuwe gemeente zou nog steeds aan de kleine kant zijn.

De meeste partijen in Oostzaan willen echter dat de gemeente zelfstandig blijft, al is men er zich van bewust dat dit een enorme financiële en organisatorische uitdaging betekent, gezien de vele taken die een gemeente tegenwoordig op het bord heeft liggen. Wat dat betreft is het bij de westerburen niet veel anders dan in Landsmeer.

Een andere mogelijkheid is ambtelijke samenwerking. Oostzaan heeft zo’n samenwerkingsverband al met Wormerland. Ooit was het idee dat andere gemeenten zich daarbij zouden aansluiten, maar dat is tot nu toe niet gelukt, aldus het NHD.

Ook Landsmeer deed niet mee, omdat de gemeenteraad hier een volledige fusie een betere optie vond.

Fopto: donkere wolken boven Oostzaan