Fanfare De Eendracht Den Ilp naar Wereld Muziek Concours

Fanfare De Eendracht Den Ilp naar Wereld Muziek Concours

Op vrijdag 22 juli neemt Fanfare De Eendracht uit Den Ilp voor de 2e keer deel aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Het WMC is het internationale blaasmuziekfestival met wedstrijden op het hoogste niveau. De Eendracht treedt tijdens het Wereld Muziek Concours voor het voetlicht met de compositie Ouroboros. De jonge componist Zoran Rosendahl (27) schreef het stuk in opdracht van de fanfare speciaal voor hun deelname in de eerste divisie. De compositie gaat op vrijdag 22 juli in Kerkrade in première.

Programma

De Eendracht Den Ilp komt uit in de 1e Divisie Fanfare staat onder leiding van dirigent Marcel Visser. Het orkest repeteert al sinds begin dit jaar aan drie prachtige muziekstukken. Het verplichte werk voor 1e Divisie Fanfare ‘Paradise Cave‘ (Jan de Haan), ‘Ascension‘ (Tom Davoren) met solisten Thomas Piet (trompet) en Stefan van der Wilt (euphonium) – en tot slot ‘Ouroboros‘ van Zoran Rosendahl.

Ouroboros

Componist Zoran Rosendahl: “Dat China een fascinerend land is zullen weinig mensen ontkennen. Dat het een interessante en zeer lange geschiedenis heeft staat vast. Prachtige kunst, architectuur en een fantastische keuken. Maar elke medaille heeft ook een keerzijde… Het totalitaire aspect binnen de Chinese cultuur kan zich bij tijd en wijle in zeer schrikbarende verschijningen uiten. Zo ook de nieuwsberichten die wij mondjesmaat binnenkrijgen over de situatie van de Oeigoeren in de westelijke provincie Xinjiang. Hoe meer hun situatie in het nieuws kwam, hoe meer ik wist: hier moet ik iets mee doen, want dit gaat zo ver.

Zoran Rosendahl (foto: Foppe Schut)

De compositie kreeg de naam Ouroboros mee: “Ouroboros is een van de oudste symbolen van de mensheid. De slang of draak die in zijn eigen staart bijt, staat voor oneindigheid. En daarin zit ook de link: culturele assimilatie vindt in de hele geschiedenis al plaats en zal altijd bij ons blijven.

Wereld Muziek Concours 
Het Wereld Muziek Concours is het hoogst haalbare (internationale) concours voor De Eendracht. Het orkest neemt het in de 1e divisie op tegen maar liefst 13 andere fanfareorkesten. Om een zo goed mogelijk resultaat te behalen repeteren de 50 orkestleden deze laatste weken hard om de puntjes op de ‘i’ te zetten.