Expositie ‘Verschuivingen’ van Kunstenaarsvereniging Landsmeer in Kantoorboerderij

Expositie ‘Verschuivingen’ van Kunstenaarsvereniging Landsmeer in Kantoorboerderij

In het weekend van 10 juni en 11 juni van 11.00 tot 17.00 uur exposeren de leden van de Kunstenaarsvereniging Landsmeer hun werk in de Kantoorboerderij in een thema-expositie ‘Verschuivingen’.

De keuze voor dit thema is geïnspireerd door de gelijknamige essaybundel van Stefan Hertmans, in 2019 bekroond met de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre. In het boek worden hedendaagse thema’s als klimaatcrisis, racisme, identiteitspolitiek, genderdebatten, sociale media, ongelijkheid, neoliberalisme en zo meer onderzocht op wat er onder die begrippen zit. Oude zekerheden verschuiven en bieden geen houvast voor de toekomst.

Het thema is voor alle deelnemende leden een uitdaging om te onderzoeken hoe deze gedachten in hun eigen kunst verwerkt zou kunnen worden en hoe het publiek, de bezoekers van de expositie, hun eigen ideeën van verschuivingen zouden kunnen toetsen aan de verschillende visies van de kunstenaars.

De Kunstenaarsvereniging heeft een Open Call gedaan om jonge kunstenaars uit Landsmeer en omgeving uit te nodigen om mee te doen. Naar aanleiding van deze oproep hebben acht kunstenaars werk ingestuurd. Uit deze acht inzendingen heeft de ballotagecommissie vijf kunstenaars geselecteerd die hun werk op de expositie zullen laten zien.

Deze vijf zijn: Puck Melk, net afgestudeerd van ArtEZ Universiteit Arnhem, Bo Smit, een veelbelovend talent, die de vereniging graag wil stimuleren. De andere drie zijn al langer actief als kunstenaar: Jeroen den Uijl is fotograaf, Angelique van de Born is schilder en Herman Deen maakt beelden.

Tijdens de tentoonstelling kan de bezoeker bij Ger Veuger, een van de kunstenaars, zelf aan de slag met niets anders dan wat papier, karton en een schaar. Op klein formaat kan de geïnteresseerde bezoeker karton en papier heen en weer schuiven tot een landschap ontstaat, een bos bloemen, iets abstracts of zelfs een portret.

Eenmaal tevreden over het resultaat, kan het werk gefotografeerd worden, zodat een ander weer opnieuw met het materiaal kan schuiven. Zo laat Ger zien dat door ‘verschuiving’ al een ander beeld ontstaat. Misschien kijkt men anders als de tentoonstelling bezocht is.