Een virtuele wandeling langs mogelijke of onmogelijke bouwprojecten

Een virtuele wandeling langs mogelijke of onmogelijke bouwprojecten

Wethouder Erik Heinrich is weliswaar niet verantwoordelijk voor grondzaken, bouwzaken of ruimtelijke ordening, dat is wethouder Marion Breij, maar Heinrich heeft wel de meeste Landsmeerse (potentiële) bouwprojecten onder zijn hoede. We maakten met hem een virtuele wandeling door het dorp, van Purmerend naar Amsterdam.

We maakten de wandeling in drie gedeelten: Den Ilp en het Noordeinde van Landsmeer, Dorpscentrum Landsmeer en Zuideinde.

 

Het Noordeinde en Den Ilp

In Den Ilp beginnen we bij de Purmerlandse grens, bij nummer 180b en wandelen we langs nummer 56. Dan langs het terrein van Sneekhout, maar daar weten we al veel van door de recente discussie in de gemeenteraad. We eindigen bij Noordeinde 13, waar Bed & Breakfasts komen – als de Raad van State het goedvindt tenminste.

 

Dorpscentrum en Van Beekstraat

In de Dorpskern aangekomen gaan we eerst naar de Violierweg, waar naar inschatting van de wethouder over pakweg een jaar of zeven een nieuw wijkje zou kunnen verrijzen.

Dan langs dorpsstraat 12-14, waar het College nog een poging wil doen de twee karakteristieke woningen die er staan te behouden.

Tegenover het gemeentehuis, op de hoek van La Mia Donna, komen zeven koopappartementen en een penthouse, maar de aanleg van de verplichte parkeergarage kan wel een bouwkundig probleem worden – en maakt het project duur. Als het doorgaat dus. Want ook het benodigde draagvlak in de buurt is er nog niet.

We lopen (in onze hoofden dan) langs de Breekoever fase 3, waarvoor de gemeenteraad het bestemmingsplan heeft vastgesteld, maar niet iedereen was het daarmee eens, dus ook hier moet de Raad van State nog een uitspraak doen.

We wandelen dan de Van Beekstraat bijna helemaal af naar het gedeelte dat heel vroeger de Uitgouw genoemd wordt, niet te verwarren met de huidige Uitgouw, die aan het begin ligt. Daar wil boer Kraaij een nieuwe stal bouwen aan de overkant van de straat. Maar zijn buren zijn daar niet blij mee. Hij denkt nu na of hij zijn plannen wil doorzetten, of niet.

Weer terug in het centrum hebben we het over de Sporthal, die mogelijk verplaatst zou kunnen worden naar ergens bij de ringweg, aan de Landsmeerse óf aan de Amsterdamse kant.

 

Het Zuideinde

Tot slot komen we in het Zuideinde. Daar treffen we eerst Vita Flora. Daar zouden misschien wel twintig appartementen kunnen komen, maar een stukje grond zou dan van eigenaar moeten wisselen.

In de buurt van de Amsterdamse grens gaat het ambitieniveau verder omhoog. Maar eenvoudig wordt dat niet, zo vlak bij de ringweg én vlak bij een natuurgebied.

Milieubeperkingen, geluidshinder en mogelijk ook verschillende politieke inzichten over hoogbouw aan het begin van het dorp vormen nog flinke hindernissen.

Voor de Witte Doos staan de eigenaar en een ontwikkelaar in de startblokken, althans: er zijn schetsen gemaakt en besproken. Maar komen ze eruit met de gemeente? En wordt het resort met de sjieke maar foutief gespelde naam “De Breeck” werkelijkheid? Nader onderzoek moet het uitwijzen.