Eén peuk veronreinigt duizend liter water. Daarom de actie PeukMeuk op 1 juli

Eén peuk veronreinigt duizend liter water. Daarom de actie PeukMeuk op 1 juli

Op 1 juli organiseert Landsmeer Schoon ism IVN-Twiske, gemeente Landsmeer en HelemaalGroen, de laatste actie voor de zomerstop. Dat is, inmiddels traditiegetrouw, de actie Peuk Meuk. De actie wordt gecoördineerd door het Plastic Peuken Collectief, een landelijk samenwerkingsverband van milieuorganisaties, bedrijven en burgers, dat af wil van de vervuiling door plastic in sigarettenfilters.

Op vrijdagmiddag 30 juni gaan we tussen 16.00 – 17.00 uur eerst stoepkrijten. We gaan op zoek naar peuken die we met krijt omcirkelen. We verzamelen bij de ingang van Jumbo bij de Chinees. Leuk als hier zo veel mogelijk kinderen aan meedoen, maar volwassenen zijn ook welkom.

Op zaterdag 1 juli gaan we tussen  10.00 – 11.30 uur weer proberen zo veel mogelijk peuken te rapen. We starten voor het gemeentehuis en lopen een ronde door het centrum. Zorg er wel voor dat je (latex) handschoenen draagt en een tangetje, zakje, bekertje of flesje bij je hebt om de peuken in te bewaren. We eindigen om 11.30 uur bij het winkelcentrum tussen restaurant de Zuyd en Multi-ijs.  Als beloning is er voor iedere deelnemer weer een koele verrassing.

Mocht je de komende weken in je eigen buurt al peuken rapen, dan kun je die zaterdag om 11.30 uur inleveren bij het winkelcentrum ( tussen restaurant de Zuyd en Multi-ijs).

Waarom deze actie?

Als je weet dat een sigarettenfilter naast een papieren omhulsel volledig bestaat uit celluloseacetaat, een vorm van plastic die mogelijk niet volledig afbreekt in de natuur.

Als je weet dat 1 peuk tot 1000 liter water vervuilt. Dit blijkt uit het laatste onderzoeksrapport over peukenvervuiling van CE Delft.

Als je weet hoeveel gerookte peuken op straat terugkomen: namelijk 66,7%.

Dus…laten we door deze actie er voor zorgen dat dit percentage in Landsmeer richting 0% gaat