LANDSMEER – Hij is nog maar zeventien en presenteerde vorige maand in Sportschool Djemi in Landsmeer zijn eerste dichtbundel getiteld ‘Op mijn eigen manieren’. Het uitbrengen van een dichtbundel zo jong, is op zich al een bijzondere prestatie. Voor Julian Harmens geldt daarbij dat hij vanuit zijn autistische achtergrond die prestatie heeft geleverd. Op zijn eigen manier heeft hij, zoals hij aangeeft, de bundel gevuld met gedichten die een soort dagboekachtige signatuur hebben.
“Mijn gedichten die geen echte rijmvorm hebben maar wel lezen als een gedicht zijn autobiografisch. Ik laat in mijn gedichten veel van mijzelf zien”, vertelt Harmens. “Ik vind het niet erg dat mensen mijn zielenroerselen lezen. Ik heb namelijk van jongs af aan geleerd dat het goed is om over dingen te praten, zaken niet voor jezelf te houden. In mijn gedichten verhaal ik over de liefde, mijn beperking autisme, en de ups en downs van het leven. Het maken van mijn ‘dagboek in gedichtvorm’ waarvan ik de inhoud graag met anderen deel is een echte uitlaatklep voor mij. Ik introduceer mij in het eerste gedicht in de bundel maar meteen als de autist die ik al mijn hele leven ben.”
Hij is een autist met gebrek aan liefde
Die zijn wegen overweegt met enige jaloezie
Aan hemzelf ligt het niet, maar ook weer wel
Soms loopt het van zijn pad, soms laat hij het gebeuren
Maar hij laat het niet kleuren vanwege zijn angsten
Desondanks heeft hij soms wel een flow
Die hem vaak gelukkig maakt voor een bepaalde tijd
Maar die tijd gaat vaak genoeg over
Het is grappig omdat het lijkt dat ik over iemand praat
Maar degene over wie ik praat draagt dit gedicht voor
Want ik ben de autist met gebrek aan liefde
Die zijn weg met moeite bewandelt.

Verloren liefde

De liefde, voornamelijk het liefdesverdriet, neemt in zijn dichtbundel een belangrijke plaats in. Op je twaalfde verliefd worden en dan in de steek gelaten worden door het meisje waar je verliefd op bent, hakt er op die leeftijd behoorlijk in volgens Harmens. Een groot deel van zijn gedichten gaan over die verloren liefde. Hij geeft zijn gevoelens op een prachtige manier weer in de gedichten die hij voordroeg bij zijn dichtbundel presentatie bij Sportschool Djemi, waar hij fitnest. Hij houdt zich ook bezig met hardlopen en heeft een krantenwijkje. “Ik heb het eerste exemplaar overhandigd aan mijn oom Ido Harmens, die de vormgeving, de lay-out heeft verzorgd.” Heel blij is Harmens met verschillende gestileerde portretbeelden van hemzelf bij de gedichten. Dankzij zijn oma Gerda die hem financieel steunde kon hij in eigen beheer de bundel uitbrengen.

Trots

Zijn ouders zijn heel trots op hun zoon, die een moeilijke weg moest gaan om zover te komen. Van jongs af aan bezocht hij scholen voor speciaal onderwijs. Zo bracht hij drie jaar in Heliomare door en bezoekt hij sinds vorig jaar de Dr. M.L. Kingschool in Purmerend waar hij VMBO-vakken doet. “Mijn docenten daar zijn trots op mij. Ik mocht op school ook aan de bundel werken tijdens de taallessen, want dat was ook taalles volgens hen. Voor mijn klasgenoten heb ik enkele gedichten voorgedragen en verschillende jongeren hebben mijn bundel aangeschaft, die voor 10 euro verkrijgbaar is via mailadres eigenmanieren@gmail.com en ook bij boekhandels in Landsmeer, Purmerend, Haarlem en Eindhoven. Het dichten heeft Julian niet van een vreemde. Zijn vader Erik Jan Harmens is een bekend dichter en schrijver en heeft al heel wat boeken op zijn naam staan onder meer de roman ‘Pauwl’, waarbij Julian een van de meelezers was. Zijn moeder Gitta Veraart schreef ook een boek over Julian getiteld ‘Heb je blij?’ Zijn oudere zus Naïma dicht ook. Soms schrijft Julian in een flow een gedicht, soms broedt hij dagen of weken op een gedicht. Bij het schrijven zet hij altijd muziek op. Julian overweegt om na de Dr. M.L. Kingschool een schrijversopleiding te gaan volgen en als het meezit komt er misschien over een tijd een tweede dichtbundel uit.

Previous post

Startsein tweede kindergemeenteraad Landsmeer op Prinsjesdag

Next post

Baggerwerkzaamheden

LOL Webredactie