Bij de nieuwe lokale partij Dorpsbelang is de coalitievormingspoging van CDA, D66, GroenLinks, PvdA en VVD slecht gevallen. Dat blijkt uit een brief die fractielid Debby Mulder-Damme (foto) van Dorpsbelang op 7 februari richtte aan burgemeester Léon de Lange. Dorpsbelang is een recente afspitsing van Positief Landsmeer.
In haar brief aan de burgemeester vraagt Debby Mulder-Damme of hij wil bemiddelen tussen de politieke partijen. Of de burgemeester dat inderdaad tot zijn takenpakket rekent, is nog de vraag. In elk geval komt er wel een sessie met de Commissaris van de Koning om de onderlinge betrekkingen te normaliseren. Deze staat gepland voor 9 februari.
Mulder-Damme is van mening dat D66 als initiatiefnemer voor de coalitiebesprekingen eerst het gesprek met de Commissaris van de Koning had moeten afwachten.
Een coalitievorming met uitsluiting van de lokale partijen levert niet bepaald een bijdrage aan de normalisering van de verhoudingen, vindt Mulder-Damme. “Het resultaat is dat we de kiezer nog verder van ons afzetten.”
Lokaal Landsmeer en Positief Landsmeer hebben 2252 stemmen binnengehaald, zegt ze. Lokaal Landsmeer is met vier zetels de grootste partij en is winnaar van de verkiezingen. Hoe democratisch is het dan om deze partij uit te sluiten?
“Het is niet chique van D66 om Lokaal Landsmeer niet de eerste poging te laten ondernemen”, aldus Mulder-Damme. “En als D66 dat niet wil, dan is het in elk geval gebruikelijk om alle partijen uit te nodigen.”
D66-fractieleider Mandy Elfferich zei vorige week in het LOL-radioprogramma Week-up dat dit niet gaat gebeuren. De verklaring trok ze deels in de persoonlijke sfeer. “Al voor de verkiezingen werden mijn naam, mijn partij en ook anderen door de lokale partijen voortdurend door het slijk gehaald, met continue persoonlijke aanvallen. Het is niet geloofwaardig dat als je aan de ene kant wordt uitgemaakt voor alles wat er maar bestaat, en dat je dan aan de andere kant wel samen goed kan besturen.”
Wat betreft de wil van “de kiezer” wees Elfferich erop dat D66 en de VVD samen meer stemmen en zetels hebben dan Lokaal Landsmeer.
Samen hebben de vijf coalitievormende partijen de meerderheid van de kiezers achter zich staan. Ze beschikken dan ook over acht van de vijftien raadszetels.