BVL moet zich opnieuw uitvinden

De Bedrijfsbelangenvereniging Landsmeer heeft nog geen definitieve opvolger gevonden voor de vertrokken Ellen Metgod. Wel is er hulp gekomen in de persoon van oud-voorzitter Nico Perdaan.

In een interview met het LOL-programma Week-up vertelde Perdaan dat hij samen met zijn zoon Timo en Gerard Bakker het overgebleven bestuur terzijde gaat staan.

Nico Perdaan is partner bij Jan© Accountants en Adviseurs, zoon Timo Perdaan is Financial Controller bij Constrive en Gerard Bakker, voormalig eigenaar van Gebatec en tegenwoordig Manager Techniek bij MG Facility BV. Saillant detail is dat beide laatsten geen ondernemer (meer) lijken te zijn, maar in loondienst bij een bedrijf.

De gestopte Ellen Metgod zag de BVL een “borrelclub” worden die op uitsterven staat. Zij vertrok naar haar zeggen omdat ze het bestuur niet mee kon krijgen in een vernieuwingsslag.

Perdaan nuanceert dat beeld. Volgens hem wil de rest van het bestuur net als Metgod wel degelijk vernieuwen, maar verschilde met haar van mening over de wijze waarop.

Dát er ruimte is voor verbetering, ontkent Perdaan niet. “De BVL heeft verzuimd te verjongen. We zijn ook de verbinding kwijt geraakt met de gemeente en de politiek. Als je regelmatig borrels organiseert, ben je al gauw een “borrelclub”, maar wat mij betreft moet de BVL een club zijn die meer biedt dan gezellige bijeenkomsten. Je moet er je ei kwijt kunnen over ondernemerschap, gebruik maken van elkaars expertise en je moet proberen elkaars business te versterken.”

Daarnaast moet een bedrijfsbelangenvereniging zoals de naam al zegt belangen van plaatselijke ondernemers vertegenwoordigen, bijvoorbeeld bij de gemeente. Vroeger was de BVL daar goed in. Tegenwoordig is dat anders. “We hebben amper meer contact met de gemeente,” constateert Perdaan.

Wat overigens niet betekent dat de ondernemers zonder de BVL de weg naar het gemeentehuis niet weten te vinden. Perdaan: “De samenwerkende winkeliers bijvoorbeeld doen dat uitstekend. En dat zijn ook ondernemers.”

In de nieuwe opzet van de BVL zou Perdaan de winkelbedrijven graag binnenboord houden. “En we moeten de raadsleden weer laten aanhaken bij onze activiteiten. Daarnaast gaan we inzetten op bestuurlijke verjonging.”

Hoe lang hij het bestuur blijft bijstaan, kon Nico Perdaan nog niet zeggen. “Zo kort mogelijk, wat mij betreft”.

Het interview is terug te luisteren in de uitzending van Week-up van zondag 9 oktober.

 

Foto: website Jan© Accountants en Adviseurs

In een eerdere versie van dit stuk werd Nico Perdaan aangeduid als interim-voorzitter. Dat blijkt niet het geval. Het is bijgesteld op maandag 10 oktober, 18:00 uur.