Buurjongens uit De Noord halen herinneringen op

Koos Baas (67), Sjaak Baas (66), Peter Balvert (65), Gerard Goede (65), Tom Kamstra (66), Cor Mazereeuw (67), Jan Piels (66) en Jan Visser (66): zestig jaar geleden waren ze buurjongens in de Noord van Landsmeer.

Ze hadden uiteenlopende achtergronden en zaten op verschillende scholen; het was de buurt die hen bond. Ze speelden, voetbalden, visten, bouwden hutten en plukten rietsigaren. De zomers waren oneindig lang. Vakanties werden in Landsmeer doorgebracht, vaak roeiden ze dan naar de Zanddijk aan de overkant van De Breek. Daar lagen ze in de zon en zwommen.

De huizen aan het lint waren klein en soms bouwvallig. Maar het leefde. Er waren winkeltjes: de schilderswinkel van Evers, ijsboer Mazereeuw, kruidenier Meester, pannen en potten bij Moerkamp, kantoorartikelen bij Roele, groenteboer Root en nog anderen. Er was zelfs een heuse stogzuigerfabriek, Elhorst. En natuurlijk dé uitgaansgelegenheid van Landsmeer: jachthaven Robinson.

Aan de oostkant van het Noordeinde verrees intussen een nieuwe buurt, met straatnamen die verwezen naar planten en kruiden. Landsmeer was aan het uitbreiden. In het dorpscentrum kwamen supermarkten en de winkeltjes in De Noord verdwenen één voor één.

En dat geldt ook voor een aantal buurjongen. Ze wonen ze inmiddels in plaatsen als Amsterdam, Purmerend, Monnickendam, Haarlem en Hoorn, slechts een paar bleven in hun geboortedorp hangen.

Zestig jaar later organiseren ze een reünie. Ze wandelden nog een keer langs de plekken van vroeger, die soms nog min of meer in de oude staat zijn, maar vaker niet. De LOL was erbij en maakte een reportage.