Burgemeester over de gemeenteraad: “Een bonte verzameling van mooie mensen”

Burgemeester over de gemeenteraad: “Een bonte verzameling van mooie mensen”

In het radioprogramma Week-up keek presentator Ferdinand van Veen met burgemeester Léon de Lange terug op de gebeurtenissen rond de collegebreuk.

Met zijn speech bij de start van de raadsvergadering van afgelopen donderdag wilde de burgemeester rust brengen. Hij kwalificeerde de raad als een “bonte verzameling van mooie mensen”. “Deze mensen moeten het doen voor de Landsmeereders, zij zijn gekozen. En je kunt verschillen van elkaar, maar je bent ook min of meer tot elkaar veroordeeld.”

“Maar je ziet dat de verschillen heel erg groot werden”, zei de burgemeester. “Er zit pijn, verdriet, woede en onbegrip. En ik wilde een oproep doen om de rust te bewaren en wederzijds respect te tonen.”

Dat de Commissaris van de Koning twee weken geleden op eigen initiatief bij de raadsvergadering aanwezig was, zegt voldoende, aldus de burgemeester. “Het was de eerste keer in heel Nederland dat een Commissaris gebruik maakte van deze bevoegdheid.”

Op de vraag hoe het verder gaat totdat er een nieuw college is gevormd, antwoordde de burgemeester dat het schip voorlopig kan doorvaren. “Er is een begroting aangenomen die voldoende handvaten biedt en de raad kan aangeven waar we aandacht aan moeten besteden.”

Zijn eigen rol is volgens burgemeester De Lange om verbinding tot stand te brengen. “Ik moet met alle 15 raadsleden door een deur kunnen. Ik blijf proberen te leren, maar ik sta voor honderd procent achter de stappen die ik heb genomen in deze raadsperiode.”