Burgemeester: kleur van pieten bij intocht zaak van Sint Nicolaascomité

Burgemeester: kleur van pieten bij intocht zaak van Sint Nicolaascomité

In het maandelijkse interview met de LOL liet burgemeester Léon de Lange weten dat hij de kleur van de pieten bij de intocht een zaak vindt van de Sint Nicolaascomité’s van Landsmeer en Den Ilp.

Dit naar aanleiding van het bericht dat de in de gemeente Edam-Volendam geen zwart geschminkte pieten meer meelopen bij de intocht. “Dat is een besluit van de Comité’s daar”, aldus de burgemeester.

Het Sint Nicolaascomité Landsmeer heeft het plan om de komende jaren af te bouwen, maar zoals het er nu uitziet, zullen er deze keer nog wel zwarte pieten te zien zijn. Het comité gaat uit van ongeveer een derde, zo liet voorzitter Ellen den Riet-Spiekman desgevraagd weten. Het Comité werft op dit moment kleurenpieten. Binnen het Comité lijken de meningen over de kleur van de pieten nog te verschillen. Op 1 november wordt er weer vergaderd.

De Landsmeerse scholen hebben het donkere sinterklaasverleden inmiddels wel achter zich gelaten, zo bleek uit een belrondje van de LOL. Zwarte pieten zijn daar niet meer welkom.

Burgermeester De Lange vindt dat in Landsmeer iedereen zichzelf moet kunnen zijn, “honderd procent wit, roetveeg of zwart”. Er is de burgemeester veel aan gelegen de zaak niet te laten escaleren. Aan de andere kant vindt De Lange dat we ook niet blind moeten zijn voor de ontwikkelingen om ons heen: “Het is aan de comité’s om te bepalen: houden we hieraan vast, of gaan we echt mee met de tijd.”

Volgens de burgemeester staan kinderen tegenwoordig vreemd te kijken, als ze geconfronteerd worden met een hele zwarte piet. Ze kennen immers dat verschijnsel niet meer van televisie of van school. En ook niet van de social media: daar worden posts met afbeeldingen van zwart-geschminkte personen verwijderd vanwege het vermeende haatdragende karakter ervan.

Dat laatste overkwam overigens vorig jaar de LOL op Facebook met de reportage over de intocht. Wat de omroep betreft is dat niet meer voor herhaling vatbaar.