Burgemeester De Lange over groen en geel in de Havenzathe

Burgemeester De Lange over groen en geel in de Havenzathe

In een interview met Ferdinand van Veen van de Lokale Omroep Landsmeer reageerde burgemeester Léon de Lange op kritiek uit de wijk Havenzathe op het grote herinrichtingsproject dat daar momenteel plaatsvindt.

Het eerste deelproject betrof Stoutenburg en omgeving. Niet alle inwoners waren tevreden met het resultaat. Vooral het verdwijnen van veel volwassen groen was velen een doorn in het oog. In de nog op de schop te nemen delen van de Havenzathe zijn bewoners in het geweer gekomen om deze “kaalslag” te voorkomen.

Burgemeester De Lange zei dat er inderdaad veel leeft in de wijk. Hij is inmiddels langs geweest en heeft met een aantal inwoners gesproken. “Ik vind het vervelend voor de inwoners dat er dingen zijn gebeurd waar ze het niet mee eens zijn. Het vervangen van volwassen groen door jonge aanplant geeft nogal een groot verschil”.

Tegelijkertijd vond de burgemeester het ook een kwestie van beleving. “Het is een kwestie van wennen, tijd speelt daarbij een belangrijke rol.”

Burgemeester De Lange kon niet zeggen of er nu exact zoveel groen wordt teruggeplaatst als er is weggehaald. “Maar ik woon er zelf ook en ik vind het nog steeds een hele groene wijk.”

Leerpunten

Toch is de kritiek van de bewoners aangekomen. “Het zijn hele belangrijke punten. We leren ervan. We moeten kijken hoe we dat kunnen oppakken en terugkoppelen aan de bewoners. En hoe we het in de andere delen van de Havenzathe wellicht anders kunnen doen.”

De stelling dat niemand in de Havenzathe zit te wachten op ingrijpende veranderingen van hun leefomgeving werd door burgemeester De Lange niet onderschreven. “Dat gaat mij veel en veel te ver. Er is een grote groep mensen die het niet eens zijn met de keuzes die zijn gemaakt, maar er is ook een grote groep die hartstikke blij is met de herinrichting.”

Geel

De vraag of de gemeente van plan is iets te doen aan de nogal uit de kluiten gewassen vrachtwagens van de Jumbo, die dagelijks de Havenzathe doorkruisen, kon burgemeester De Lange niet beantwoorden, maar het probleem was hem niet onbekend.

“Mijn keuken kleurt een paar keer per dag ook volledig geel vanwege een grote auto die voorbijkomt. Natuurlijk zijn er bepaalde dingen die je daaraan kunt doen, maar dat is echt aan de politiek of er de wil en de wens is om er wat aan te doen. Daarom ben ik zo blij met de nieuwe wethouders die er komen, want zij gaan erover en niet ik.”

Video interview