Bomen sneuvelen voor geluidsschermen, maar worden gecompenseerd

Bomen sneuvelen voor geluidsschermen, maar worden gecompenseerd

Binnenkort vindt er een bomeninventarisatie plaats langs de geluidsschermen van de A10 Noord.

Na een bewonersavond op 22 maart 2023 liet Rijkswaterstaat al weten dat mogelijk enkele bomen gesnoeid of gekapt moeten worden.

Dit is volgens RWS nodig om ruimte vrij te maken voor het plaatsen van de nieuwe geluidsschermen in 2024 en 2025.

Firma Vaarkamp brengt voor Rijkswaterstaat in beeld welke bomen gesnoeid of eventueel gekapt moeten worden. Vanaf maandag 11 september lopen daarom medewerkers van Vaarkamp in het gebied.

Hun bevindingen zullen met de gemeenten Amsterdam en Landsmeer besproken worden, voordat een kapvergunning wordt aangevraagd, zegt RWS.

Het snoeien zal komende winter plaatsvinden, buiten het broedseizoen. Voor het project worden volgens RWS alleen bomen gesnoeid en gekapt die voor het werk in de weg staan. Men denkt dat het beter is voor bomen om overhangende takken te snoeien dan dat deze takken bij de werkzaamheden beschadigd raken.

Als het noodzakelijk is om bomen te kappen, dan worden deze één-op-één gecompenseerd door nieuwe bomen aan te planten. Voor bomencompensatie wordt zoveel mogelijk gezocht naar locaties in de buurt. Hierin werkt RWS ook samen met de gemeentes Amsterdam en Landsmeer.

Op verzoek van de bewoners is in het nieuwe ontwerp van de geluidsschermen rekening gehouden met meer groen. De nieuwe schermen zullen aan de kant waar bewoners tegenaan kijken, worden begroeid met klimop. Op plekken waar de A10 over een andere weg of waterweg gaat, worden de schermen transparant.