Bij boer Roeper zijn al meer dan honderd schapen bezweken aan blauwtong

Bij boer Roeper zijn al meer dan honderd schapen bezweken aan blauwtong

Veehouder Cees Roeper is zichtbaar aangeslagen. Al meer dan een derde van zijn driehonderd schapen tellende kudde is bezweken aan blauwtong. En volgens Roeper is het einde nog niet in zicht. Zijn bedrijf staat dus op losse schroeven.

En boer Roeper is de enige niet. Blauwtong heeft Landsmeer zwaar getroffen.

Dat blijkt uit een korte rondgang van de LOL bij Landsmeerse veehouders.  Ook bij enkele andere Landsmeerse veehouders is het virus voor minstens een derde van hun schapen dodelijk. Een medicijn of vaccin bestaat nog niet.

De dodelijke virusinfectie wordt overgedragen door vliegjes, zogenaamde knutten. De ziekte treft runderen, schapen en geiten.

Sinds de ontdekking van de eerste gevallen van blauwtong in Nederland zijn de gevolgen rampzalig. Ze leiden tot ernstige economische en sociaal-maatschappelijke gevolgen.

Schapenhouder Cees Roeper verwacht dat nog meer van zijn schapen zullen bezwijken. Een ander effect van de ziekte is dat rammen, mannelijke schapen, vaak steriel worden. Dat maakt dat snel herstel van de kudde geen zaak wordt van de korte termijn, verwacht Roeper.

Onderstaand een aangrijpende video, waarin Jan van der Wiele spreekt met Cees Roeper.